For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Karolina Gumos – George Enescu Festival

Karolina Gumos

Mezzo Soprană

Mezzo-Soprana Karolina Gumos s-a născut în Gdynia (Polonia). A studiat vioara înainte să devină solistă vocală. După ce și-a terminat studiile la Poznan Music College cu Prof. Wojciech Maciejowski în 2001, și-a aprofundat cunoștiințele cu Prof. Anneliese Fried la Hanns Eisler School of Music în Berlin. Pe când încă era studentă, interpreta frecvent oratorii de Bach, Händel, Mozart și Pergolesi.

A fost membra unui ansamblu de soliști la Opera din Dortmund între anii 2002 și 2005. În perioada aceasta a interpretat roluri ca Zerlina (“Don Giovanni”), Fenena (“Nabucco”), Cherubino (“Le nozze di Figaro”), Olga (“Eugene Onegin”) și Dorabella (“Cosi fan tutte”). În 2006 s-a alăturat ansamblului de soliști de la Teatrul de Stat din Braunschweig, unde și-a adăugat în repertoriu rolurile Nicklausse/La Muse (“Lescontesd’Hoffmann”), Ottavia (“L’incorinazione di Poppea”), Sextus (“La clemenza di Tito”) și rolul principal în premiera germană a piesei ”Julie” de Philippe Boesmans.

Începând cu 2006 a devenit membra unui ansamblu de soliști la KomischeOper Berlin. Repertoriul ei la Berlin cuprinde Octavian (“DerRosenkavalier”), Idamante în “Idomeneo”, Rosina (“Bărbierul din Sevilla”), Vulpea (“Vulpea cea Șireată”), Orlofsky (“Die Fledermaus”), Dorabella (“Cosi fan tutte”), Cecilio (“Lucio Sila”), Carmen și Mercedes (“Carmen”), Prince Charmant (“Cendrillon”). În sezonul 2013/14 a interpretat pentru prima dată rolul Charlottei în ”Die Soldaten” de Zimmermann și ”Prințesa străină în Rusalka”. Roluri mai recente în Berlin includ DerMärchenprinz (“Cendrillon”), Orest (“Die schöne Helena”), Zweite Dame (“DieZauberflöte”), Donna Elvira (“Don Giovanni”) și Olga și Octavian.

Ea a apărut ca invitată specială în concerte la Teatro de la Maestranza în Sevilla, Semperoper Dresden, Deutsche Oper Berlin, Opernhaus Frankfurt am Main, Hamburg State Opera, Gran Teatre del Liceu și Beseto Opera Seoul, Korea. Karolina Gumos a participat în numeroase festivaluri printre care  Ruhrtriennale (F. Martin Le vin herbé 2008, Schönberg Moses und Aron 2009), Munich Opera Festival (Das Lied von derErde 2010), Musica Mallorca (Operngala 2007), Vratislavia Cantans în Wroclaw (Bach Magnificat), Schloss Rheinsberg Chamber Opera Festival (”Le nozze di Figaro”) și Lutoslawski Festival, Varșovia. La Festivalul Händel de la Badische Staatstheater Karlsruhe în 2011 artista s-a bucurat de mare succes interpretând rolul Rosmirei în Partenope.

Karolina Gumos apare frecvent în concerte de Mahler (”Songs of a Wayfarer” și ”The Song of theEarth”), Verdi (”Recviem”), și cu piese de Mozart, Dvorak, Bach, Händel și Rossini, în locații ca Berliner Philharmonie, Konzerthaus Berlin, Dortmund Philharmonie, StatthalleKassel și Cuvillier Theater din Munchen. Artista a concertat în toată lumea, în țări ca Spania, Polonia, Olanda, Germania, Italia, Elveția, Letonia, Belgia, Portugalia, Scoția, Norvegia, Coreea de Sud, China, Australia, Noua Zeelandă și SUA.

A colaborat cu dirijori ca Peter Schneider, Peter Gülke, Vladimir Jurowski, Friedermann Layer, Sebastian Weigle, Stefan Soltesz, Michael Boder, Michael Hofstetter, Ion Marin, Alexander Vedernikov, și cu producători de operă ca Willy Decker, Barrie Kosky, Stefan Hareim, Heiner Goebbels, Hans Neuenfels, Damiano Micheletto, Marco Arturo Marelli, Christine Mielitz, și Sebastian Baumgarten.

Karolina Gumos a participat în numeroase evenimente de tip masterclass și s-a bucurat de multiple apariții la radio și la televizor (ARTE, ZDF în Germania și Radio 1 în Polonia). A câștigat un premiu la concursul internațional Ada Sari SingingCompetition.