For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Kian Soltani | George Enescu Festival

Considerat de The Times ca un „violoncelist remarcabil” și descris de Gramophone ca „perfecțiune pură”, felul de a cânta al lui Kian Soltani se caracterizează printr-o profunzime a expresiei, simțul individualității și măiestria tehnică, alături de o prezență scenică carismatică și capacitatea de a crea o legătură emoțională imediată cu publicul său. În prezent este invitat de cele mai importante orchestre, dirijori și organizatori de recitaluri din întreaga lume, propulsându-l de la stea în ascensiune la unul dintre cei mai populari violonceliști care cântă astăzi.

În 2020/21 Soltani a fost invitat să debuteze cu orchestre importante, printre care Filarmonica din München, Academia Națională din Santa Cecilia, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Vieneze ORF, Orchestra Filarmonică din Rotterdam, Orchestrele Simfonice din Cincinnati, Atlanta și Pittsburgh. În plus, Soltani va începe un turneu orchestral extins, inclusiv cu Orchestra West-Eastern Divan și Daniel Barenboim, Orchestra Bolshoi și Tugan Sokhiev, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Vieneze ORF și Marin Alsop, Orchestra Filarmonică a Radio France și Myung-whun Chung și Orchestra Tonhalle cu Paavo Järvi. Cele mai importante momente orchestrale recente includ Filarmonica din Viena, Filarmonica din Londra, Capela de Stat din Berlin, NCPAO, Orchestrele Simfonice din Boston și Chicago. Soltani a început o rezidență de mai mulți ani cu Junge Wilde la Konzerthaus Dortmund din toamna anului 2018.

În calitate de recitalist, Soltani a cântat recent la Carnegie Hall, Festivalurile din Salzburg și Lucerna, Wigmore Hall și Boulez Saal, unde a organizat o seară de muzică de violoncel în aprilie 2021. În ianuarie 2021, Soltani a interpretat Trio de Coarde de Beethoven cu Daniel și Michael Barenboim în locații precum Filarmonica din Paris, Vienna Musikverein, Centrul Southbank din Londra și Filarmonica im Gasteig din Munchen.

În 2017, Soltani a semnat un contract exclusiv de înregistrări cu Deutsche Grammophon și primul său disc „Home”, cuprinzând lucrări pentru violoncel și pian de Schubert, Schumann și Reza Vali, a fost lansat în februarie 2018, Gramophone descriind înregistrarea ca fiind „ sublimă”. Înregistrarea Cvartetelor pentru pian de Mozart cu Daniel și Michael Barenboim și Yulia Deyneka au fost lansate în august 2018. În aprilie 2019, Warner Classics a lansat un disc cu Dvorak și lucrarea Trio de pian de Ceaikovski, cu Lahav Shani și Renaud Capucon, înregistrate live la Festivalul de Paște de la Aix-en-Provence în 2018. Ultimul disc al lui Soltani pentru Deutsche Grammophon a fost lansat în august 2020 și prezintă Concertul pentru violoncel de Dvořák cu Capela de Stat din Berlin și Daniel Barenboim, și alte lucrări aranjate de Soltani pentru ansamblu și violoncel solo.

Soltani a atras atenția la nivel mondial în aprilie 2013, în calitate de câștigător al Concursului Internațional de Violoncel Paulo din Helsinki, unde a fost considerat de revista Ostinato drept „un solist de cel mai înalt nivel din noua generație de violonceliști”. În februarie 2017, Soltani a câștigat celebrul premiu Leonard Bernstein din Germania, iar în decembrie 2017 i-a fost acordat prestigiosul Credit Suisse Young Artist Award.

Născut în Bregenz, Austria, în 1992, dintr-o familie de muzicieni persani, Soltani a început să cânte la violoncel la vârsta de patru ani și avea doar doisprezece ani când s-a alăturat clasei lui Ivan Monighetti la Academia de Muzică din Basel. A fost ales în calitate de bursier al Fundației Anne-Sophie Mutter în 2014 și și-a finalizat studiile ulterioare ca membru al Programului pentru Tineri Soliști de la Academia Kronberg din Germania. A primit instruire muzicală suplimentară la Academia Internațională de Muzică din Liechtenstein.

Kian Soltani interpretează pe violoncelul Antonio Stradivari „The London, ex Boccherini”, împrumutat cu amabilitate de către un sponsor generos prin intermediul Societății internaționale de Vioară Beares.