For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Kirill Gerstein | George Enescu Festival

Moștenirea oferită de pianistul Kirill Gerstein combină tradițiile Europei Centrale, ale Rusiei și ale S.U.A. de a compune muzică dintr-o curiozitate fără limite. Aceste calități și relații pe care le-a creat cu orchestre, dirijori, instrumentaliști, muzicieni și compozitori l-au condus la explorarea unui spectru larg al repertoriului, de la muzică antică, până la muzică modernă și contemporană. De la Bach la Adès, stilul lui Gerstein se distinge prin claritatea expresiei, prin discernerea inteligenței și a virtuozității și prin prezența energică și creativă, care îl plasează în topul profesioniștilor din domeniul său.

Născut în fosta Uniune Sovietică, Gerstein este un cetățean american stabilit la Berlin. Cariera sa a devenit internațională odată cu performanțe de excepție la cele mai importante săli de concert din lume, de la concertele cu Orchestrele din Chicago și Boston, cu Leipzig Gewandhaus, Royal Concertgebouw, Filarmonicile din Viena și Berlin, Orchestra Simfonică din Londra și cu Orchestra Simfonică Bavareză, până la recitale în Londra, Berlin, Viena, Paris și New York. Un militant consecvent al importanței rolului pedagogiei, Kirill Gerstein predă în prezent la Academia Kronberg și este profesor de pian la Berlin’s Hanns Eisler Hochschule. Sub auspiciile Academiei Kronberg, seria sa de seminarii gratuite online Kirill Gerstein invites este deja la al treilea sezon, serie în care sunt înregistrate conversații cu muzicieni, artiști și gânditori de notorietate. Vorbitorii invitații până acum îi includ pe Andreas Staier, Brad Melhdau, Thomas Adès, Iván Fischer, Alex Ross, Elizabeth Wilson, Simon și Gerard McBurney, Robert Levin, Reinhard Goebel și Simon Callow.

De-a lungul anului trecut, relația lui Gerstein de un deceniu cu Thomas Adès a condus la lansarea a două înregistrări: premiera mondială a lui Adès, Concert pentru pian și orchestră, scrisă special pentru Gerstein, sub egida Deutsche Grammophon; și un compendiu al lui Thomas Adès, cu lucrări pentru pian, sub egida Myrios Classics. Ambele discuri au acumulat un număr impresionant de premii, printre care amintim Premiul Internațional pentru Muzică Clasică din 2021, Premiul Gramophone din 2020 și trei nominalizări la Premiile GRAMMY. În această stagiune, Gerstein va avea premiera unui nou concert compus special pentru el, de această dată autorul fiind austriacul Thomas Larcher. În colaborare cu Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Cehia, Filarmonica Radio din Țările de Jos și cu Vienna Konzerthaus, Gerstein ca avea premiera Concertului de pian (Larcher) în Amsterdam, în mai 2021.

Ultima lansare a lui Kirill Gerstein este o înregistrare a Sonatelor pe 4 mâini ale lui Mozart, alături de mentorul său deja de 17 ani, Ferenc Rados, pentru Myrios Classics. A colaborat pentru prima dată sub această egidă în 2010, dar acest moment a fost doar începutul unui parteneriat, care a condus la multe proiecte de succes, precum Enoch Arden (Strauss) cu Bruno Ganz (Wings of Desire; Downfall), înregistrat la scurt timp înainte de moartea actorului în februarie 2019; Concertul de pian al lui Busoni, alături de Orchestra Simfonică din Boston și de Sakari Oramo; și The Gershwin Moment alături de Simfonia din St Louis, David Robertson, de Gary Burton și de Storm Large. Gerstein a mai înregistrat Scriabin cu Filarmonica din Oslo și Vasily Petrenko pentru LAWO Classics; și Tchaikovsky cu Semyon Bychkov și Filarmonica Cehă, ca parte a The Tchaikovsky Project, sub egida Decca Classics.

Născut în 1979, în Voronezh, Rusia, Kirill Gerstein a studiat la una din școlile speciale de muzică pentru tineri talentați și a învățat singur să cânte jazz, ascultând colecția de înregistrări a părinților săi. În urma unei întâlniri întâmplătoare cu legenda jazz Gary Burton în St. Petersburg la frageda vârstă de 14 ani, a fost invitat să studieze ca cel mai tânăr student al Colegiului de Muzică Berklee din Boston, unde a studiat jazz piano concomitent cu studiile clasice de pian. La 16 ani, Gerstein a decis să se concentreze pe muzică clasică, completându-și studiile cu diplomă de licență și de master cu Solomon Mikowsky la Școala de Muzică Manhattan din New York, pentru ca mai apoi să continue studiile cu Dmitri Bashkirov în Madrid și cu Ferenc Rados în Budapesta. Gerstein este al șaselea câștigător al Premiului Artistic Gilmore, câștigătorul premiului întâi al Competiției Arthur Rubinstein (cea de-a 10-a ediție) și deținătorul unui Grant de Carieră Avery Fisher.