For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Konzerthausorchester Berlin | George Enescu Festival
???????????????????????????????????????

Konzerthausorchester Berlin

Konzerthausorchester Berlin poate privi în urmă către o istorie de peste 60 de ani. Fondată în 1952 ca un ansamblu de stat, a câștigat aprecierea internațională sub conducerea lui Kurt Sanderling, prim dirijor din 1960 până la 1977. Nenumăraţi muzicieni de renume au interpretat periodic alături de orchestră, cum ar fi violonistul David Oistrach și pianistul Emil Geilers. Din păcate, în acel moment, Berliner Sinfonie-Orchester (BSO), așa cum a fost numită atunci, a trebuit să se deplaseze între mai multe locaţii de concerte. Cu toate acestea, dirijorul fenomenal, Kurt Sanderling, a reușit să creeze un număr de abonamente pentru concerte de succes și a construit un public larg ca rezultat al acestui proces.

Günter Herbig devenit prim dirijor în 1977, urmat de Claus Peter în 1984. Orchestra a primit, de asemenea, propria sa sală, mult-așteptată, pentru a-şi desfăşura activităţile. Celebrul teatru de la Gendarmenmarkt, o structură impresionantă concepută de Karl Friedrich Schinkel, a fost renovat și a devenit Konzerthaus, oferind în cele din urmă o locuință permanentă pentru Berliner Sinfonie-Orchester. De acolo, orchestra a pornit în numeroase turnee internaționale, întărind și mai mult o reputaţie internaţională de excelență pentru ansamblu.

În timpul mandatului lui Michael Schønwandt  (1992-1998), BSO a devenit oficial orchestra permanenta la Konzerthaus Berlin.

Sub conducerea dirijorului următor, Eliahu Inbal, Berliner Sinfonie-Orchester a întreprins un turneu de un success răsunător în Japonia, susţinând 15 concerte în 13 orașe. Alte turnee internaționale au urmat în Spania, China și Coreea.

2006 a adus începutul unui nou capitol în istoria orchestrei. Nu numai a primit orchestra un nou prim dirijor, Lothar Zagrosek, dar a primit, de asemenea, un nume nou: Berliner Sinfonie-Orchester a devenit Konzerthausorchester Berlin. Numele reflectă profund legătura între ansamblu şi reşedinţa sa. Cu aproape 100 de concerte pe sezon, are o influență semnificativă asupra programului de concerte la Konzerthaus Berlin. Repertoriul ansamblului și gama largă de stiluri sunt extinse încontinuu, cu muzică de la Monteverdi la Lachenmann interpretată cu competențe egale. Orchestra se află într-un process constant de revigorare prin acceptarea de noi muzicieni în rândurile sale. Fondând Orchestra Academy în 2010, orchestra a făcut un pas mare către dezvoltarea muzicienilor pentru noua generaţie.

Iván Fischer a devenit noul prim dirijor al Konzerthausorchester Berlin în sezonul 2012/13. Dmitrij Kitajenko este dirijor invitat principal.

Primul dirijor invitat de onoare și membru de onoare al orchestrei este Michael Gielen. Kurt Sanderling, care a decedat la 18 septembrie 2011, este dirijor de onoare și este, de asemenea, un membru de onoare al orchestrei. Eliahu Inbal a fost, de asemenea, numit membru de onoare al orchestrei.

Astăzi, Konzerthausorchester Berlin, cu peste 12.000 de abonaţi, are una dintre cele mai mari baze de audiență în comparaţie cu orice alt ansamblu din Germania.