For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Leonid Gorokhov | George Enescu Festival

„Am fost răvășit când l-am auzit pe Leonid Gorokhov într-un concert în urmă cu niște luni. Cu un sunet care amintește de legendarul Emanuel Feuermann, Gorokhov este unul dintre acei artiști rari care îmbină abilitatea naturală de comunicare cu o măiestrie tehnică extraordinară” – Jeremy Nicholas, Revista Classic FM.

Leonid Gorokhov s-a născut la Sankt Petersburg și a început studiile de violoncel la vârsta de șapte ani.

Primul său profesor de violoncel a fost S. Zagursky, iar de la vârsta de 12 ani s-a alăturat clasei de violoncel a profesorului Anatoli Nikitin, sub îndrumarea căruia a rămas până la absolvirea Conservatorului Rimski-Korsakov. De asemenea, a luat parte la cursurile de măiestrie susținute de Daniil Shafran.

Câștigătorul Concursului Concertino Praga (Premiul I) și al Concursului de Muzică de Cameră de la Paris (Premier Grand Prix), Leonid Gorokhov este singurul violoncelist rus care a primit Marele Premiu și Premiul I la Concursul de la Geneva. În 1995, Asociația Europeană pentru Încurajarea Artelor i-a acordat lui Leonid Gorokhov Premiul pentru realizări culturale, pentru „talentul excepțional și realizările sale artistice remarcabile”.

În 1991, Leonid Gorokhov a concertat ca solist alături de Orchestra Filarmonicii din St. Petersburg, condusă de Lord Menuhin, care l-a invitat să se alăture Școlii Yehudi Menuhin din Marea Britanie, în postura de profesor. Această asociere i-a oferit lui Gorokhov șansa de a concerta, alături de Menuhin, cu multe orchestre renumite și de a împărți scena cu acesta, în calitate de partener de muzică de cameră.

Câteva dintre cele mai importante apariții ale sale au fost cele cu Orchestra Filarmonicii din Berlin, cu Filarmonica din St. Petersburg, cu Orchestra Filarmonicii Regale. A concertat cu numeroase alte orchestre britanice, ruse, elvețiene, scandinave, în programe ce pornesc de la Haydn, Schumann, Ceaikovski și ajung la Dvořák, Walton și Lutosławski.

Gorokhov revine frecvent în Rusia. Recent a prezentat la Moscova premiera rusă a Sonatei Notturna de Nicholas Maw, sub conducerea lui Evgeny Bushkov, iar în calitate de solist și muzician în grupuri camerale cântă cu Musica Viva, o orchestră de cameră condusă de Alexander Rudin.

Pasiunea sa este muzica de cameră, domeniu în care face eforturi pentru a aduce împreună muzicieni mai tineri cu parteneri de scenă mai experimentați.

Cealaltă mare pasiune a sa este profesoratul. Este profesor la Universitatea de Muzică, Teatru și Media din Hanovra din anul 2008.