Liviu Dănceanu

Născut în 1954 în oraşul Roman (România), Liviu Dănceanu este un cunoscut compozitor român de muzică contemporană, dirijor, publicist și profesor. Este fondatorul și conducătorul artistic al Atelierului de muzică contemporană „Archaeus”, cu care abordează lucrări ale unor creatori contemporani (români sau de alte naționalități), la care se adaugă repertoriul propriu de compoziții. A participat, împreună cu Ansamblul “Archaeus”, la importante reuniuni muzicale internaționale. A efectuat mai mult de 500 de concerte în România, Moldova, Italia, Spania, Germania, Anglia, Irlanda, Portugalia, Rusia, Slovacia, SUA, Coreea, Finlanda, Franța, Austria, Ungaria, Ucraina, Albania, Elveția, Danemarca, Belgia, Bulgaria , Serbia.

Dănceanu este doctor în Muzicologie şi predă cursuri de istoria muzicii, estetică, stilistica barocului, compoziţie și altele în cadrul Conservatorului din București (începând cu 1990). A avut prelegeri la Hochschule fur Musik din Munchen și Detmold Abteilung Munster, Centrul de muzică experimentala de la Universitatea de Muzică din Carbondale, Conservatoires de Dijon, Alcoi, Lyon, Centrul de Muzică Contemporană “Pomerigi di Musica Nuova”, Torino, Uniunea Compozitorilor din Moscova.

A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București (1980), unde a studiat compoziția cu Ştefan Niculescu. A urmat, de asemenea, cursurile Seminarului internațional privind compoziția în Kasimiersz-Dolni (1984), unde a studiat cu Iannis Xenakis. A făcut călătorii de documentare la Paris, Londra, Praga, Tallin, Varșovia, Moscova.

Este director Artistic al Zilelor Muzicale contemporane din Bacău (din 1992) și al New Music Week din București (1992-1996 și 2001-2002) şi preşedinte al SNR, secția română (1991-1994).

A participat la numeroase programe de radio și televiziune, atât în ​​România cât și în străinătate, și a câștigat numeroase premii, cum ar fi “Premiul Studium de Toulouse” (1986), Premiul ATM (1987), Premiul UCMR (1988, 1990, 1994, 2000, 2004, 2006), Premiul Academiei Române (1988), Premiul ACIN (muzică de film, 1988), Premiul Soros (1997) etc. A făcut înregistrări (LP, CD-uri, casete audio) în România, Franța, Spania , Italia, Olanda, Statele Unite ale Americii, Germania.

Liviu Dănceanu a publicat studii, eseuri, articole, cronici muzicale, interviuri, în diverse reviste românești și străine. A lucrat cu: Antidogma Musica (Torino), Musica Nova (Alicante), ENSEMS (Valencia), Ofician muzicale (Porto), Trieste Prima, Musique en Scene (Lyon), Composers Concordance ( New York), DePaul University (Chicago), Cleveland Chamber Symphony, Concorde (Dublin).