For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Marcel Johannes Kits | George Enescu Festival

Marcel Johannes Kits

Marcel Johannes Kits (n. 1995) este unul dintre cei mai promițători tineri violonceliști din Estonia, câștigător al premiul I la Concursul Johannes Brahms din Austria în 2016 și la Concursul Internațional George Enescu din România în 2018. De asemenea, a câștigat premiul I și la concursuri importante din Estonia (Concursul televizat Classical Stars în 2013 și Concursul Național pentru Instrumente cu coarde în 2015). În 2019, Marcel a fost semifinalist al Concursului Internațional ARD.

În această stagiune, are concerte programate alături de Orchestra de Cameră din München, Orchestra de Cameră din Novosibirsk (dirijor Andres Mustonen), Orchestra de Cameră din Tallinn (dirijor Tõnu Kaljuste) și Orchestra Națională Simfonică din Estonia (dirijor Vassily Sinaisky).

În stagiunea trecută, a concertat cu Orchestra de Cameră din Moscova (dir. Andres Mustonen), Orchestra Filarmonicii George Enescu (dir. Paul Watkins), Orchestra Simfonică din St. Petersburg (dir. Yuwon Kim).

A susținut concerte în China și Japonia și în săli precum Konzerthaus Berlin, Conservatorul din Moscova, Boulez Saal, Laeiszhalle Hamburg, Prinzregententheater München, Ateneul Român din București, Opera din Tel Aviv și Teatrul din Ierusalim.

A putut fi ascultat în postura de solist alături de Orchestra Națională Simfonică din Letonia, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Kymi Sinfonietta, Filarmonica din Reutlingen, Orchestra de Cameră din Pforzheim, Orchestra din Pärnu, Orchestra Filarmonicii din Jena, Orchestra Simfonică din Rishon LeZion, Orchestra Simfonică din Liepāja și a colaborat cu dirijori precum Risto Joost, Olari Elts, Wolfgang Emanuel Schmidt, Arvo Volmer, Mikk Murdvee, Mihkel Kütson și Jüri Alperten.

În 2015 a înregistrat discul Songs from Childhood de Arvo Pärt, iar în 2016-2018 a înregistrat CD-uri pentru Deutsche Stiftung Musikleben la Hamburg Laeiszhalle, Pierre Boulez Saal și Hamburg Elbphilharmonie. Pasionat de muzica de cameră, Marcel a cântat de la vârsta de 9 ani în Trio ‘95 cu Robert Traksmann (vioară) și Rasmus Andreas Raide (pian).

A manifestat un interes vădit pentru violoncel la doar patru ani, începând primele lecții la vârsta de cinci ani. A studiat cu Laine Leichter la Liceul de Muzică din Tallinn din 2002 și cu Mart Laas din 2011 în cadrul aceleiași școli. Din 2014, a studiat cu prof. Francis Gouton la Universitatea de Muzică din Trossingen (Germania), iar din 2018 își continuă studiile la Universitatea de Arte din Berlin cu prof. Jens Peter Maintz.

A participat la cursuri de măiestrie susținute de Steven Isserlis, Ivan Monighetti, Wolfgang Emanuel Schmidt, David Geringas și mulți alții.

În perioada 2010-2014 a participat cu bursă integrală la Academia de Vară Astona International din Elveția.

Marcel Johannes Kits este bursier al Academiei Internaționale de Muzică din Liechtenstein și participă în mod regulat la activitățile oferite de Academie.

Este susținut de Deutsche Stiftung Musikleben, de Cultural Endowment of Estonia și de Asociația Muzicienilor Profesioniști din Estonia, care i-a acordat premiul pentru „Muzicianul anului” în 2019.

Marcel cântă la un violoncel italian realizat de Francesco Ruggeri (Cremona, 1674), cu un arcuș Victor Fétique, ambele puse la dispoziție cu generozitate de Deutsche Stiftung Musikleben.