For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser MARCEL JOHANNES KITS | George Enescu Festival

MARCEL JOHANNES KITS

Violoncelistul estonian Marcel Johannes Kits este unul dintre cei mai promițători tineri violonceliști ai generației sale, câștigând premiul III la Concursul de violoncel Regina Elisabeta și premiul I la Concursul Internațional George Enescu din România.

Următoarele sale momente cheie în această vară sunt un turneu în Belgia cu Orchestra Națională Belgiană sub dirijorul Eivind Aadland și un turneu în Estonia și Coreea de Sud cu Orchestra Festivalului Estonian sub dirijorul Paavo Järvi.

A interpretat ca solist alături de mai multe orchestre precum Filarmonica din Bruxelles, Orchestra Simfonică Națională a Estoniei, Orchestra Simfonică Națională Letonă, Orchestra Simfonică de Stat Lituaniană, Orchestra Simfonică din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Kymi Sinfonietta, Jyväskylä Sinfonia, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie. , Orchestra de Cameră din Tallinn, Orchestra de Cameră din Moscova, Orchestra de Cameră din Novosibirsk, Orchestra de Cameră din München, Württembergische Philharmonie Reutlingen, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Filarmonicii din Jena, Israel SO Rishon LeZion, Orchestra Ensemble Kanazawa etc. și a lucrat cu dirijori precum Stéphane Denève, Vahan Mardirossian, Vassily Sinaisky, Olari Elts, Andres Mustonen, Risto Joost, Gintaras Rinkevičius, Yuwon Kim, Tõnu Kaljuste, Ville Matvejeff, Arvo Volmer, Mihkel Kütson și mulți alții. A cântat ca violoncel principal invitat în Orchestra Simfonică a Radioului Bavarian din München și cântă în mod regulat în Orchestra Festivalului Estonian.

A susținut recitaluri în China și Japonia și a cântat în locații precum Bozar și Flagey din Bruxelles, sala mare a Filarmonicii din Sankt Petersburg, Conservatorul din Moscova, sala mare a Elbphilharmonie din Hamburg, sala mare a Konzerthaus Berlin, Filarmonica Berlin, Boulez Saal, Laeiszhalle Hamburg, Prinzregententheater München, Ateneul Român, Opera din Tel Aviv și Teatrul Ierusalim.

A fost invitat să cânte la festivaluri precum Pärnu Music Festival, Young Euro Classic, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Musical Olympus Festival, MustonenFest Tel Aviv etc.

Pasionat de muzica de cameră, a cântat încă de la vârsta de 9 ani în trio-ul cu pian Trio ‘95 alături de Robert Traksmann (vioară) și Rasmus Andreas Raide (pian).

Marcel a arătat un mare interes pentru violoncel când avea doar patru ani și și-a început primele lecții la vârsta de cinci ani. A studiat cu Laine Leichter și Mart Laas la Liceul de Muzică din Tallinn. Din 2014, a studiat la prof. Francis Gouton la Universitatea de Muzică Trossingen și din 2018 își continuă studiile la Universitatea de Arte din Berlin cu prof. Jens Peter Maintz.

A participat la cursurile de master ale lui Steven Isserlis, prof. Ivan Monighetti, prof. David Geringas, prof. Maria Kliegel, prof. Wolfgang Emanuel Schmidt, prof. Wen-Sinn Yang, prof. Jan-Erik Gustafsson, prof. Marko Ylönen și mulți alții. 

El primește o bursă de la Academia Internațională de Muzică din Liechtenstein și participă în mod regulat la săptămânile muzicale intensive și la activitățile oferite de Academie. El este susținut de Deutsche Stiftung Musikleben, Fundația Culturală a Estoniei și Asociația Muzicienilor Profesioniști din Estonia, care i-a acordat premiul „Muzicianul anului” în anul 2019.

Marcel cântă la un violoncel italian realizat de Francesco Ruggeri (Cremona, 1674) și un arcuș realizat de Victor Fetique, ambele împrumutate lui de către Deutsche Stiftung Musikleben. ‍