For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Mihaela Martin – George Enescu Festival

Mihaela Martin, violonistă de origine română, a dobândit reputația unuia dintre cei mai de seamă virtuozi ai generației sale. La vârsta de cinci ani a început să studieze vioara cu tatăl ei, continuând mai târziu cu profesorul Ștefan Gheorghiu, elev al lui George Enescu și David Oistrah.

A câștigat numeroase concursuri internaționale, începând cu premiul al doilea la Concursul Ceaikovski din Moscova la 19 ani și continuând cu cele mai înalte distincții la Montréal, Sion și Bruxelles. Premiul I câștigat la prima ediție a Concursului Internațional de Vioară din Indianapolis a condus-o către o carieră internațională susținută.

Debutul său la Carnegie Hall din New York a fost descris de New York Times ca fiind „unul dintre cele mai captivante concerte de debut ale anului”, iar după recitalul susținut la Biblioteca Congresului, Washington Post scria că „Mihaela Martin va rămâne să înfrumusețeze lumea muzicală mulți ani de acum înainte… A interpretat cu o energie și virtuozitate ce reprezintă premisele succesului. Concentrarea ei este absolută, este foarte sigură pe sine și, mai mult decât atât, are imaginație.”

Abordând un repertoriu vast, Mihaela Martin este o solistă extrem de solicitată. Printre orchestrele cu care a concertat se numără BBC Symphony, Orchestra Filarmonicii Regale, Orchestra Simfonică din Montréal, Mozarteum Salzburg, Gewandhaus din Leipzig și Hollywood Bowl, sub bagheta unor dirijori ca Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur, Charles Dutoit sau Neeme Järvi. Apreciată pentru calitățile sale intelectuale și muzicale, este invitată constant la festivaluri de muzică de cameră din întreaga lume, unde colaborează cu muzicieni precum Martha Argerich, Yuri Bashmet, Elisabeth Leonskaja, Nobuko Imai, Leon Fleisher sau Menahem Pressler.

Una dintre înregistrările recente ale Mihaelei Martin, Impressions…, a fost realizată de casa de discuri BIS. CD-ul include lucrări ale compozitorului George Enescu, interpretate de violonistă alături de pianistul Roland Pöntinen. A concertat pentru radio și televiziune în diverse ocazii.

Între activitățile de maxim interes din cariera artistei se numără un turneu în Australia, concerte cu Orchestra Filarmonicii din Liverpool, Orchestra Națională a Ucrainei, Orchestra Simfonică din Boulder (Colorado), Orchestra de Cameră din Praga, Filarmonica George Enescu din București, Orchestra Beethoven, concerte și turnee în Europa cu Orchestra Națională Radio din București, participarea la festivaluri de muzică de cameră precum Ravinia, Sarasota, Verbier, Naantali și Korsholm și concerte la Paris, Tokyo, Townsville, Prades și New York.