Mikhail Pletnev

Pianist, dirijor, compozitor și lider cultural, Mikhail Pletnev, unul dintre cei mai buni artiști ai timpului nostru, a câștigat Medalia de Aur la Concursul Internațional de Pian Ceaikovski, în 1978, când avea numai 21 de ani. Acest premiu i-a adus recunoașterea timpurie la nivel mondial.

În 1990 a înființat Orchestra Națională Rusă, prima orchestră independentă din istoria Rusiei. În 2006 a lansat Fondul Mikhail Pletnev pentru susținerea culturii naționale, o organizație non-profit care sprijină inițiativele și proiectele culturale majore, inclusiv Turul Anual al Orchestrei în Volga și, în colaborare cu Deutsche Grammophon, proiectul Mihail Pletnev Beethoven.

Ca dirijor invitat, Pletnev apare în mod regulat cu orchestre de renume precum Orchestra Philharmonia din Londra, Mahler Chamber Orchestra, Filarmonica din Tokyo, Concertgebouw Orchestra, London Symphony Orchestra, Filarmonica din Los Angeles și City of Birmingham Symphony Orchestra. În 2008 el a fost numit prim-dirijor invitat în Lugano, Elveția – Orchestra della Svizzera Italiana.

“Mihail Pletnev face din muzică un salt pozitiv de bucurie”

Potrivit London Telegraph, „din degetele și creierul lui Pletnev vin idei care vitalizează muzica generând prospețime și spirit. A făcut din muzică un salt pozitiv de bucurie”. Iar The Times descrie interpretarea lui ca fiind „nașterea unei prodigioase virtuozități a imaginației, scandaloasă în frumusețea ei”.

Înregistrările lui Pletnev au câștigat numeroase premii, inclusiv un Premiu Grammy în 2005 (împreună cu Martha Argerich) pentru CD-ul Cenușăreasa lui Prokofiev, după propriul aranjament, pentru două piane. A mai fost nominalizat la premiile Grammy pentru un CD-ul Schumann Symphonic Etudes (2004) și pentru înregistrarea Rahmaninov și Concertele nr 3, de pian, ale lui Prokofiev (2003). Albumul său Scarlatti Keyboard Sonate (Virgin / EMI) a primit premiul Gramophone în 1996. Potrivit BBC Music Magazine, a fost „cea mai bună interpretare de pian. Numai această performanță ar fi suficientă pentru a-i asigura lui Pletnev un loc printre cei mai mari pianiști cunoscuți vreodată”. În 2007 el a înregistrat toate concertele pentru pian ale lui Beethoven (cu Deutsche Grammophon), iar înregistrarările pentru concertele 2 și 4 au fost apreciate ca fiind „Cele mai bune înregistrări de concert ale anului 2007” (Tokyo Record Academy).

Compoziţiile lui Pletnev includ Classical Symphony, Triptych for Symphony Orchestra, Fantasy on Kazakh Themes și Capriccio for Piano and Orchestra. Transcrierile sale pentru pian inspirate din operele lui Ceaicovschi (Spărgătorul de nuci și Frumoasa din Pădurea Adormită) au fost selectate, împreună cu interpretarea sa din Concertul pentru pian nr. 2 și Anotimpurile pentru antologia Mari pianiști ai secolului 20 (1998, Philips Classics).

Fiu al unor părinți muzicieni, Pletnev a învățat să cânte la mai multe instrumente încă de mic și a intrat la Conservatorul din Moscova în adolescență. Astăzi, el este unul dintre cei mai respectați și influenți artiști din Rusia. Membru al Consiliului Cultural al Rusiei, Pletnev a primit în 2007 premiul prezidențial pentru contribuțiile sale la viața artistică a țării.