For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser MÜNCHENER BACH-CHOR | George Enescu Festival

MÜNCHENER BACH-CHOR

The Munich Bach Choir, fondat în 1954 de Karl Richter, și-a câștigat rapid renumele internațional, în special datorită interpretării lucrărilor lui Johann Sebastian Bach-live, în cadrul unor tururi de concerte internaționale (Paris, Moscova, Tokyo sau New York), sau prin numeroase înregistrări.

După moartea lui Richter din 1981-Leonard Bernstein a dirijat concertul de comemorare în onoarea sa-, Hans-Martin Schneidt a preluat bagheta între 1984 și 2001. A reușit extinderea repertoriului corului și a continuat tradiția tururilor internaționale. În anii următori, corul a colaborat cu numeroși dirijori invitați, predominant cu specialiști ai muzicii baroce, precum Peter Schreier, Bruno Weil sau Ralf Otto.

În 2005, a început o nouă eră, moment în care Hansjörg Albrecht a fost numit noul director de muzică-“un trimis al lui Dumnezeu pentru Munich Bach Choir”, așa cum a descris numirea Süddeutsche Zeitung. Sub conducerea sa, ansamblul și-a dezvoltat un nou profil artistic cu un sunet clar și transparent de cor, remarcat de mulți critici. Interpretări agile și animate ale compozițiilor lui Bach, inspirate de practica documentată istoric, rămân fundamentale pentru repertoriul corului. Concepte neobișnuite de program și un repertoriu în continuă creștere au devenit calități importante ale ansamblului în anii recenți, susținute de colaborări cu agențiile de balet John Neumeier și Marguerite Donlon, și de soliști cu notorietate, precum Marlis Petersen, Simone Kermes, Klaus Florian Vogt și Michael Volle.

Munich Bach Choir interpretează regulat cu partenerul său artistic tradițional, Munich Bach Orchestra, dar și cu alte ansambluri europene notabile. Interpretează în marile săli de concert din Munchen și în alte centre importante de muzică, în cadrul festivalelor internaționale. Numeroase înregistrări sunt dovada acestor colaborări productive.

În 2016, corul a cântat la Moscova pentru prima dată în mai mult de 35 de ani și a avut turnee la 8 catedrale majore din sudul Franței. 2017 a fost anul participării la Festivalul Europäische Wochen din Passau, la Ottobeuren Abbey și la Palace of Arts din Budapesta. În octombrie 2018, Munich Bach Choir a debutat în Israel, fiind invitat de Orchestra Filarmonică din Israel, pentru a interpreta Coronation Mass a lui Mozart la zece concerte, sub bagheta lui Zubin Mehta. La scurt timp după întoarcerea din Germania, corul a plecat la Moscova pentru a interpreta Mass in B Minor de Bach.

După 2 tururi în Italia la începutul lui 2019 (cu Creation a lui Haydn și cu Requiem a lui Mozart), o serie de concerte a trimis corul în Bavaria în mai, după tradițiile locale inspirate din Bach. În iulie, ansamblul s-a întors la Israel pentru alte șapte concerte alături de Orchestra Simfonică din Israel și Zubin Mehta, de data aceasta pentru Requiem-ul lui Mozart. Cu o performanță splendidă în interpretarea Messiah a lui Handel, corul a celebrat aniversarea Concertelor Ottobeuren Basilica. Înaintea unei alte călătorii la Moscova în noiembrie, corul a cântat la Biserica St. Thomas din Leipzig, unde Bach a fost director muzical pentru trei decenii.

Anul 2020 a început promițător cu altă călătorie pentru un tur în Italia. După tur, pandemia a forțat corul să se refugieze în liniște pentru luni întregi-anulând momente de anvergură de asemenea manieră, încât St Matthew Passion ar fi fost de neimaginat până atunci. Totuși, ansamblul a reluat repetițiile rapid și s-a întors cu succes pe scenă în octombrie 2020.