For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Nelson Goerner | George Enescu Festival

Nelson Goerner

Nelson Goerner este unul dintre cei mai mari pianiști clasici ai vremurilor noastre. Spectacolele sale de artă și poezie de înaltă calitate, care în același timp posedă o convingere emoționantă și poruncitoare, l-au consacrat în domeniul său.

În sezonul 2019-2020, Nelson Goerner a susținut recitaluri pe unele dintre cele mai importante scene ale lumii, inclusiv Théâtre des Champs-Elysées din Paris, Wigmore Hall din Londra, BOZAR din Bruxelles și Cloitre des Jacobins din Toulouse, împreună cu orchestre și artiști precum Orchestra Simfonică La Monnaie și Alain Altinoglu, Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Franceze și Myung-Whun Chung și Luzerner Sinfonieorchester sub conducerea Lawrence Foster.

Nelson Goerner a interpretat alături de multe dintre marile orchestre ale zilelor noastre, inclusiv cu Philharmonia Orchestra, Orchestre de Paris, London Philharmonic Orchestra, Deutsche Kammerphilharmonie, Hallé Orchestra, Sinfonia Varsovia și NHK Symphony Orchestra, precum și cu câțiva dintre dirijorii de seamă, cum ar fi Vladimir Ashkenazy, Philippe Herreweghe. , Neeme Järvi, Sir Mark Elder, Paavo Järvi, Vassily Sinaisky, Jonathan Nott, Fabio Luisi și Esa-Pekka Salonen. Aparițiile sale în festivaluri includ cele mai prestigioase evenimente de astăzi, inclusiv Festivalul de la Salzburg, La Roque d’Anthéron, La Grange de Meslay, Festivalul Internațional de la Edinburgh, Festivalul de la Verbier, La Folle Journée (Nantes și Tokyo), Schleswig-Holstein, „Chopin și Europa lui” din Varșovia și BBC Proms.

Fiind un muzician de cameră pasionat, Nelson Goerner a colaborat cu artiști precum Martha Argerich (în repertoriu pentru două piane), Janine Jansen, Steven Isserlis și Gary Hoffman. Sezonul 2019-20 a inclus o serie de recitaluri duo cu Sol Gabetta în Italia și Renaud Capuçon în Elveția.

Nelson Goerner are o relație apropiată cu Mozarteum Argentino din Buenos Aires și se bucură de un parteneriat îndelungat cu Institutul Chopin din Varșovia, unde este membru al comitetului consultativ artistic. El a lansat mai multe albume cu un repertoriu neobișnuit prin casa de înregistrări a Institutului, cel mai recent fiind cel din 2019, cu lucrări de Godowski și Paderewski, inclusiv monumentale Variațiuni și Fuga op.23 ale lui Paderewski. Înregistrarea sa a Baladelor și Nocturnelor lui Chopin a fost premiată cu Diapazonul de Aur.

Principala casă de discuri cu care Goerner înregistrează este Alpha Classics, iar discografia sa pentru ei include lucrări de Chopin, Beethoven, Brahms, Debussy, Schumann, Fauré și Franck. Multe dintre albumele lui Goerner au fost denumite înregistrări „de referință”. Premiile câștigate de acesta includ: Diapazonul de Aur al anului pentru înregistrarea unei lucrări de Debussy; premiul Înregistrarea lunii de la BBC Music Magazine pentru albumul său cu lucrări de Schumann; Choc de Classica și Diapazonul de Aur pentru albumul său cu Preludiile de Chopin; plus aprecieri răsunătoare din partea crriticilor pentru înregistrarea Sonatei Hammerklavier Op 106 a lui Beethoven.

Detalii despre discografia completă a lui Nelson Goerner pot fi găsite aici.

Nelson Goerner s-a născut în San Pedro, Argentina, în anul 1969. După ce a studiat în Argentina cu Jorge Garrubba, Juan Carlos Arabian și Carmen Scalione, a câștigat Premiul I la Concursul Franz Liszt de la Buenos Aires din 1986. Mai departe i-a fost oferită o bursă pentru a lucra împreună cu Maria Tipo la Conservatorul de la Geneva, iar în 1990 Nelson Goerner a câștigat Premiul I la Concursul de la Geneva.

Nelson Goerner locuiește în Elveția împreună cu soția și fiul său. Este un susținător mândru și activ al organizației umanitare, Ammala.

TagsPrimul