For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser New European Ensemble | George Enescu Festival

New European Ensemble

New European Ensemble a fost fondat în 2009 în Olanda de muzicieni dedicați și pasionați din întreaga Europă. Ansamblul și-a construit reputația pentru un aranjament imaginativ și “fantastic” (NRC) și “performanțe excelente” (de Volkskrant). Unii dintre compozitorii de astăzi, cum ar fi Kaija Saariaho, Magnus Lindberg, Mark Anthony Turnage și Sofia Gubaidulina, se bucură să lucreze împreună cu acest grup.

Obiectivul ansamblului este de a prezenta muzică nouă și muzică clasică din secolul XX în moduri interesante, adesea prin combinarea muzicii cu alte forme de artă, cum ar fi filmul, literatura, teatrul, dansul și arta vizuală. Muzicienii se străduiesc să împărtășească muzică nouă cu o audiență largă, în același timp provocându-se artistic. Compozitorii din Olanda și din întreaga lume compun lucrări noi pentru ansamblu. Compozitori renumiți precum José María Sánchez-Verdú și Klas Torstensson, precum și mulți compozitori mai tineri: Justin Christensen, Đuro Živković și Benjamin Staern au primit prestigioase premii de compozitie pentru opere scrise pentru New European Ensemble. Viitoarele premiere vor include lucrările lui Gabriel Prokofiev, Anna Thorvaldsdóttir, Carlo Boccadoro și Martijn Padding.

Ansamblul și-a creat un profil prin intermediul unor producții de teatru de muzică recunoscute de critici. În 2014, muzicienii au creat BARE împreună cu coregraful Kenzo Kusuda. Grupul a co-produs operele Dr. Miracle’ Last Illusion și Hamlet cu OPERA2DAY în 2016 și 2018. În 2017 ansamblul a avut un turneu cu L’Histoire du Soldat, în care capodopera lui Stravinsky este combinată cu dansul indonezian tradițional. New European Ensemble a avut concerte în aproape toate sălile de concerte principale din Olanda, printre care Concertgebouw, Teatrul Carré și Muziekgebouw sau IJ în Amsterdam, De Doelen în Rotterdam, Tivoli Vredenburg și Teatrul Regal din Haga. Ansamblul participă în mod regulat la festivaluri precum Gaudeamus Muziekweek, Festivalul Grachtenfestival, Festivalul Vlaanderen, Peisajele orientale și Dag in de Branding. Turneele internaționale au adus grupul în Regatul Unit, Germania, Belgia, Suedia și China. În 2012, grupul a fost reședință la Festivalul Sounds of Stockholm și în 2014 ansamblul a prezentat mai multe programe la Festivalul Made în Umeå pentru Capitala Culturală Europeană din 2014. Muzicienii ansamblului lucrează în mod regulat cu tineri compozitori și interpreți la nivel de conservator, inclusiv la Academia Ensemble, un proiect de parteneriat la Conservatorul Regal din Haga.