Nicola Benedetti

Violonista Nicola Benedetti a captivat publicul şi criticii deopotrivă prin muzicalitatea şi echilibrul ei. Hilary Finch a scris recent în The Times: “a fost emoţionant să o aud şi să o privesc pe Nicola Benedetti asumându-şi o interpretare cu adevărat riscantă pe care a trăit-o cu toată fiinţa ei, contopind forţa instrumentului cu spiritul interpretului”. Acestea însumează abilitatea Nicolei de a comunica și de a fermeca publicul prin interpretările sale dinamice, pline de energie.

De-a lungul carierei sale, prin dorinţa de a aborda lucrări noi, Nicola a demonstrat că este unul dintre cei mai inovatori și creativi tineri violoniști din Marea Britanie. Alegerea Nicolei pentru a i se oferi vioara de concert Szymanowski în cadrul BBC Young Musician of the Year, a fost doar începutul orientării ei către muzica nouă şi repertoriul mai puțin abordat. A înregistrat lucrări compuse de John Tavener şi James Macmillan, a studiat jazz cu Wynton Marsalis şi altii şi a explorat stilul baroc autentic. Interpretările sale reflectă această gamă largă de interese şi un studiu aprofundat.

În stagiunile recente Nicola a concertat cu aproape toate orchestrele din Marea Britanie şi Irlanda, inclusiv London Philharmonic, Philharmonia și City of Birmingham Symphony Orchestra, iar ca o dovadă a muzicalității și capacității sale de a atrage public, ea a primit invitaţii de a lucra cu un număr mare de orchestre internaţionale printre care Deutsche Symphony Orchestra din Berlin, Orchestra Tonhalle din Zurich, NDR Orchester în Llubjiana, Het Brabants Orkest, Orchestre de Picardie, KBS Simfonia şi Filarmonica din Japonia. Programul încărcat al Nicolei cuprinde și concerte în America de Nord cu orchestrele simfonice din Vancouver, Colorado, Phoenix și Indianapolis.

În stagiunea 2009-2010 Nicola a interpretat concertele de Glazunov şi Sibelius cu Orchestra Philharmonia sub bagheta lui Ashkenazy şi Segerstam şi Concertul de vioară Ceaikovski cu Orchestra Naţională Rusă alături de Pletnev. Spectacolele din Praga, cu Orchestra Filarmonica din Cehia şi Hrusa Jakub sunt urmate de un turneu în Marea Britanie şi. de asemenea, va concerta cu Royal Scottish National Orchestra, Orchestra Simfonica BBC Scottish RTÉ şi Orchestra Simfonică Naţională. În America de Nord va concerta cu Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Centrului Naţional de Artă, şi Simfonia Vancouver.

Nicola a captivat publicul cu recitaluri în toată Europa şi America de Nord, oferind spectacole la Wigmore Hall, Sage, Gateshead; Fazoli Concert Hall, Sacile; Lincoln Center, New York, Muzeul Gardner, din Boston, şi a Terrace Theater din Washington DC.

În 2008 şi 2009, Nicola Benedetti a avut numeroase apariții în recitaluri de muzică de cameră în Marea Britanie alături de trio-ul ei. Împreună cu violoncelistul Leonard Elschenbroich şi pianistul Alexei Grynyuk, a avut concerte la Schloss Elmau precum și în cadrul Festivalului Norfolk şi Norwich, Festivalul Internaţional de Muzică Jersey și Festivalul Thaxted. De asemenea, Nicola a interpretat muzică de cameră în cadrul Festivalului de la Verbier, Festivalului Tuscan Sun în Cortona, la Lockenhaus şi la Prusia Cove.

Câștigătoare a BRIT Award 2008 – Premiul pentru tineri interpreți britanici, și artist exclusiv al Universal/Deutsche Grammophon, Nicola va lansa în curând al patrulea album, cu lucrări de Sarasate, Fauré, Rachmaninov, Pärt şi Ravel. Albumul de debut al Nicolei include Szymanowski, Saint-Saëns, Massenet şi Brahms, cu Orchestra Simfonică din Londra, urmat de un al doilea album cu lucrari de Mendelssohn, Mozart, Schubert şi Macmillan împreună cu Academy of St Martin in the Fields. Cel de al treilea album include lucrări de Tavener şi Vaughan Williams cu Orchestra Filarmonică din Londra.

Nicola a luat de asemenea parte la multe evenimente de prestigiu, inclusiv un spectacol la Castelul Windsor pentru Majestatea Sa Regina, la deschiderea Parlamentului scoţian, Summit-ul G8 de la Gleneagles, şi concertul “Comic Relief” din cadrul Galei “Clasic Relief”. Pe langa performanţele şi activităţile sale, Nicola s-a dedicat cauzelor umanitare și educaționale. Din 2005, ea a vizitat şcolile din întregul Regat Unit, în colaborare cu CLIC Sargent practici-un-Thon, prin care încurajează elevii de toate vârstele, sa studieze un instrument şi să se bucure de muzica clasică. Nicola este de asemenea un UNICEF Celebrity Supporter.

Născută în Scoţia dar de origine italiană, Nicola a luat primele lecții de vioară la vârsta de cinci ani. În 1997, ea a intrat la Şcoala Yehudi Menuhin, unde a studiat cu Natasha Boyarskaya. După ce a părăsit Yehudi Menuhin School și-a continuat studiile cu Maciej Rakowski la Londra. În prezent studiază cu Pavel Vernikov la Viena.

Nicola interpretează pe o vioară Earl Spencer Stradivarius (din 1712), prin bunavoinţa lui Jonathan Moulds.