For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Nicolae Moldoveanu | George Enescu Festival

Nicolae Moldoveanu

Nicolae Moldoveanu s-a născut în România și a emigrat în Elveția în 1986, țară în care s-a stabilit. A studiat dirijatul cu Wilfried Boeticher, Horst Stein, Ralf Weikert și Antal Doréti la Musikhochschule în Zurich, Basel și Berlin și a participat la cursuri de specializare cu Lothar Zagrosek și Sergiu Celibidache. În Marea Britanie, cât timp a studiat la Royal Academy of Music în Londra, a avut parte de cursuri predate  de Colin Metters, George Hurst și Sir Colin Davis. De asemenea, a participat la o serie de cursuri alături de Ilya Musin, Leonard Slatkin și Sir Roger Norrington.

În 1994 a fost numit Tânăr Dirijor al Consiliului de Artă în cadrul Bournemouth Orchestras. În urma unei prelungiri de un an a numirii sale, i s-a oferit poziția de Dirijor Titular, pe care a acceptat-o în 1996. În 1998 a fost învestit în funcția de Dirijor Principal (șef de partidă) al Simfoniei Engleze, pentru ca în septembrie 2002 să accepte poziția de Dirijor Asociat la London Mozart Players. Se întoarce des în România, țara de origine, pentru a colabora cu multiple orchestre, inclusiv Filarmonica Enescu și Filarmonica Transilvania, pentru care a fost Dirijor Principal până în 2012.

În septembrie 2018 a dirijat Giselle la Opera din Roma, preformanță primită extrem de pozitiv de critici. Alte proiecte recente includ dirijarea Orchestrei Filarmonice Mamalaieziene, a Orchestrei Operele Regale, a Orchestrei Filarmonicii Regale, a Orchestrei Filarmonicii din Birmingham, a Orchestrei Hallé, a Orchestrei Naționate din Țara Galilor BBC, a Orchestrei Camerei Engleze, a Orchestrei Camerei Scoțiene la Festivalul din Edinburgh, a Orchestrei Ulster, a Orchestrei Regale și Naționale a Scoției, a Orchestrei Simfoniei din Melbourne, a Filarmonicii Naționale din Varșovia, a Orchestrei Camerei Nordice, a Filarmonicii din Lorraine, a Simfoniei Radio din Praga, a Orchestrei Simfonice din Tokyo și a Orchestrei Simfonice din Islanda.

De asemenea, a dirijat numeroase spectacole de balet și de operă, precum Don Giovanni pentru Opera Națională Galeză, La Vida Breve în El Amor Brujo pentru Opera Dallas, Idomoneo pentru Opera Canadiană, Jenifa pentru Umeå și Un Ballo în Maschera pentru Malmö. A dirijat Coppélia pentru Baletul Regal la Grădina Covent, A midsummer Night’s Dream pentru Fundația Arena di Verona, Eugene Onegin și Il Pipistrello pentru Teatrul San Carlo din Napoli (spectacole finalizate și cu lansarea unui DVD) și a înregistrat Swan Lake cu Orchestra Filarmonică Regală.