For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Nikolaj Znaider | George Enescu Festival

Nikolaj Szeps-Znaider își inaugurează prima stagiune în calitate de director muzical al Orchestrei Naționale din Lyon în septembrie 2021. El a dirijat concertele de deschidere ale Orchestrei în stagiunea 2019/20 și au susținut împreună un turneu în Rusia în februarie 2020. Szeps-Znaider este invitat în mod regulat ca dirijor al celor mai importante orchestre din lume, între care Orchestrele Simfonice din Chicago, Cleveland, Montréal, Bamberg și Orchestra Filarmonică Regală din Stockholm.

După un debut remarcabil ca dirijor al Flautului fermecat la Semperoper din Dresda, Szeps-Znaider a fost imediat invitat din nou să dirijeze Cavalerul rozelor pe aceeași scenă în toamna anului 2019. În această stagiune revine la Semperoper din Dresda pentru o reluare a operei Cavalerul rozelor și debutează la Opera Regală Daneză dirijând o nouă producție a Flautului fermecat.

Szeps-Znaider își păstrează în egală măsură reputația unuia dintre cei mai importanți violoniști la nivel mondial, cu un calendar încărcat de concerte și recitaluri. În sezonul 2019/2020 a concertat ca solist cu Orchestra Simfonică din Viena, Orchestra Națională a Franței și Orchestra Konzerthaus din Berlin și a interpretat integrala sonatelor pentru vioară de Beethoven cu Rudolf Buchbinder la Musikverein din Viena.

Szeps-Znaider se bucură de o colaborare strânsă cu Orchestra Simfonică din Londra, o orchestră cu care a lucrat mult atât ca dirijor, cât și ca solist. Împreună au înregistrat recent integrala concertelor pentru vioară de Mozart, conduse de la vioară de Szeps-Znaider, iar The Strad a apreciat „poate printre cele mai rafinate sunete de vioară capturate vreodată pe disc”.

Discografia sa amplă include, de asemenea, Concertul pentru vioară de Nielsen cu Alan Gilbert și Filarmonica din New York, Concertul în si minor de Elgar cu Sir Colin Davis și Capela de Stat din Dresda, înregistrările premiate ale concertelor de Brahms și Korngold cu Valery Gergiev și Filarmonica din Viena , concertele de Beethoven și Mendelssohn cu Zubin Mehta și Filarmonica din Israel, Concertul nr. 2 de Prokofiev și Concertul de Glazunov cu Mariss Jansons și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze și Concertul de Mendelssohn pe DVD cu Riccardo Chailly și Orchestra Gewandhaus. Szeps-Znaider a înregistrat, de asemenea, integrala lucrărilor pentru vioară și pian de Brahms alături de Yefim Bronfman.

Szeps-Znaider este pasionat de susținerea tinerei generații de talente muzicale și este președintele Concursului Nielsen, care are loc o dată la fiecare trei ani în Odense, Danemarca. El cântă la o vioară „Kreisler” Guarnerius „del Gesu” din 1741 împrumutată de la Teatrul Regal Danez prin generozitatea Fundațiilor VELUX, Villum Fonden și a Fundației Knud Højgaard.