Aflat la a XVIII-a ediție, Concursul Internațional George Enescu continuă să își consolideze în 2022 poziția de top la nivel internațional, inspirându-se în urma reinventării din contextul pandemic: va avea trei etape în două faze – online și live. 

Concursul funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor lui George Enescu în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România.

Modelul de funcționare al concursului este inspirat din modelul de viață al artistului al cărui nume îl poartă. Concursul Enescu susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume, la fel cum marele compozitor îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni. Ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, George Enescu a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie.

Programul și etapele de concurs 

  • Ediția 2022 se va deschide la Ateneul Român pe 4 septembrie cu Concertul de Gală susținut de Filarmonica George Enescu, sub bagheta maestrului Peter Ruzicka, cu o premieră internațională: An Axe For The Frozen Sea de Karlo Margetic, lucrare premiată la secțiunea compoziție (categoria Muzică Simfonică) la ediția precedentă a Concursului Enescu. Din program face parte și Triplul concert pentru vioară, violoncel și pian de Ludwig van Beethoven în interpretarea câștigătorilor edițiilor anterioare.
  • 19 recitaluri și concerte sunt programate la aceasta ediție, ca etape de concurs și recitaluri extraordinare.
  • 9 membri noi ai juriului, muzicieni de renume internațional.
  • Înscrierea la Concurs se face prin completarea unui formular, iar jurizarea pentru prima etapă a Concursului va avea loc online prin analizarea înregistrării video trimise de concurenți.
  • Pentru prima oară în istoria Concursului, concurenții înscriși la vioară, violoncel, pian care vor trece de etapa online vor ajunge direct în Semifinală.
  • Pe durata Concursului, publicul va avea acces la toate etapele de concurs. Accesul este gratuit pentru etapa online, iar pentru evenimentele de la Ateneul Român vor fi puse în vânzare bilete și abonamente.
  • Vor fi o serie de recitaluri susținute de membri ai juriilor internaționale invitați anul acesta, muzicieni reper în muzica clasică internațională de astăzi, precum și de cei trei mari câștigători ai ediției 2021.
  • Finalele Concursului vor fi dirijate de muzicieni de seamă ai scenei internaționale.  Wilson Hermanto, Dirijor Principal Invitat al Orchestrei Cameristi della Scala, revine la Concursul Enescu pentru finala secțiunii vioară. Tito Muñoz, Director muzical al Simfoniei Phoenix va participa în premieră la Concursul Enescu pentru finala secțiunii de violoncel, urmând ca dirijorul finalei de pian să fie anunțat ulterior.
  • Valoarea totală a premiilor este de 120.000 EURO, precum și promovarea internațională și lansarea artistică a celor mai talentați concurenți. 
  • Câștigarea locului I la Concursul Enescu 2022 este biletul de acces pe scena Festivalului Internațional George Enescu, la ediția 2023 – cei mai talentați dintre concurenți vor avea oportunitatea de a concerta în ediția următoare a Festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii.