Concursul Internațional George Enescu își consolidează în 2020 poziția de top la nivel internațional, în condițiile în care atrage tot mai mulți concurenți foarte buni. Aflat la a XVII-a ediție,  evenimentul își propune să ofere o experiență specială publicului: o competiție pentru „Frumusețe în viață”.

CONCURSUL ENESCU VĂ PROVOACĂ SĂ “SALVAȚI FRUMUSEȚEA ÎN VIAȚĂ”!

Concursul Internațional George Enescu a lansat pe 19 august, de ziua de naștere a marelui compozitor George Enescu, Provocarea „Salvează Frumusețea în viață”, prin care invită întreaga societate să răspundă și să ia atitudine în fața fricii, adversității și incertitudinii generate de pandemie, dând valoare vieții și frumuseții care dă sens și bucurie fiecărui om. 

Mai multe despre Provocare | Un Manifest de responsabilitate personală și socială

 
Clipul Concursului Enescu 2020:
Înregistrarea provocării “Salvează Frumusețea în Viață”:

Muzicieni, actori, oameni de cultură și iubitori de viață în dialog despre Concursul Enescu și salvarea frumuseții în vremuri de pandemie.

Concursul funcționează ca o platforma internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor lui George Enescu în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România.

Modelul de funcționare a competiției este inspirat din modelul de viață al artistului al cărui nume îl poartă. Concursul Enescu susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume, la fel cum marele compozitor îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni. Ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, George Enescu a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie. Concursul funcționează ca o platforma internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor lui George Enescu în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România.

Frumusețe în viață

Muzica, spunea George Enescu, merge de la inimă la inimă. Când două inimi comunică direct, dincolo de cuvinte, frumusețea își face loc în viață, fără să țină cont de griul, luptele și tensiunile cotidiene. Când vorbele sunt mute, muzica prinde glas și ne face să trăim Frumusețe pură. De aceea, dincolo de competiția pentru virtuozitatea artistică, Concursul Enescu 2020 își propune să fie o competiție pentru a face loc frumosului în viața noastră, a fiecăruia, precum și în spațiul public, ca un refuz sau o sfidare a energiei investite în competițiile agresivității.

În contextul agravării situației generate de COVID-19, echipa Concursului a făcut tot posibilul să păstreze și să transforme felul în care se desfășoară această ediție. Astfel, Concursul, programat să se desfășoare între 29 august și 20 septembrie, a fost reorganizat în două faze distincte: primele două etape ale competiției vor fi organizate în online în luna septembrie, conform calendarului inițial, iar Semifinalele și Finalele fiecărei secțiuni vor fi reprogramate în luna mai 2021, la Ateneul Român din București.

Măsura a fost luată de organizatorul Concursului, ARTEXIM, în urma unei consultări cu membrii juriilor și cu directorul artistic al Festivalului și Concursului Enescu, Vladimir Jurowski, în contextul agravării situației generate de pandemie, pentru a proteja sănătatea tinerilor muzicieni, artiștilor implicați în procesul de jurizare, publicului și echipei de organizare.

Programul si etapele de concurs (după reorganizare)

  • Ediția 2020 se va deschide cu un Concert de Gală pe scena Ateneului Român, susținut de trei laureații ai Concursului: Gyehee Kim (vioară, 2016), Valentin Răduțiu (violoncel, 2011) și Victoria Vassilenko (pian, 2016).
  • Aceștia vor interpreta în premieră mondială „Brahmsodia” – triplu-concert pentru vioară, violoncel și pian, op. 169, compus de Dan Dediu, primul laureat al Concursului de Compoziție George Enescu 1991, special pentru această ediție. Puteți citi aici despre geneza acestei lucrări deosebite, o poveste muzicală despre cum să salvezi frumusețea în viață.
  • Concurentii înscriși la vioară, violoncel și pian vor trece printr-o preselecție.
  • Pe durata Concursului, publicul va avea acces online gratuit la primele două etape de concurs. Mai multe detalii aici >>
  • O serie de recitaluri vor fi susținute la București de membri ai juriilor internaționale invitați anul acesta, muzicieni-reper în muzica clasică internațională de astăzi. Aceste recitaluri vor avea loc în a doua fază a Concursului, în mai 2020, la București.
  • 3 mari dirijori ai lumii – Wilson Hermanto (Dirijor Principal Invitat al Orchestrei Cameristi della Scala – Italia), Nicolas Altstaedt (Director Muzical al Festivalului de Muzică de Cameră de la Lockenhaus, al Filarmonicii Haydn), Josep Caballé Domenech (Director Muzical al Colorado Springs Philharmonic – SUA)  participă în premieră anul acesta la Concurs. John Axelrod (Director Muzical și Artistic al Real Orchestra Simfonica de Sevilla), cel de-al patrulea dirijor prezent anul acesta în Concurs, a participat, de asemenea, și la ediția din 2016.
  • O serie de premii noi au fost introduse pentru a anima spiritul de competiție – atât în sume de bani (valoarea totala a acestora depășind 100.000 Euro) dar, cel mai important, în promovarea internațională și lansarea artistică a celor mai talentați dintre concurenți.
  • Câștigarea locului I la Concursul Enescu 2020 este biletul de acces pe scena Festivalului Internațional George Enescu, la ediția 2021 – cei mai talentati dintre concurenți vor avea oportunitatea de a concerta la ediția urmatoare a Festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii (Orchestra of the Americas, Berlin Radio Symphony Orchestra ș.a.).

Pentru alte noutăți, urmăriți informațiile pe care le vom publica pe website-ul nostru și abonați-vă la Newsletter!

Artiști internaționali laureați ai Concursului George Enescu

Remarcabili solişti precum pianiştii Radu Lupu, Valentin Gheorghiu și Dan Grigore, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, care a evoluat sub bagheta celor mai faimoși dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti etc.), soprana Ileana Cotrubaș, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu precum și cei mai cunoscuți muzicieni români din noua generație – Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiței, Ana Țifu, Stefan Tarara, Valentin Răduțiu, Mihai Ritivoiu, – sunt doar câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureați ai Concursului Internațional George Enescu.

Alături de muzicienii români, importanți artiști străini s-au afirmat în carieră internațională datorită vizibilității și recunoașterii oferite de Concursul Enescu. Celebra pianistă georgiană Elisabeth Leonskaja, apropiată a maestrului Sviatoslav Richter și supranumită astăzi “Marea Doamnă a Pianului” a obținut în anul 1964 Premiul I la secțiunea dedicată pianului din cadrul Concursului Enescu. Agnes Baltsa, Li Ming Qiang, Igor Aleksandrovich Frolov, Arie Vardi, Oleg Moiseevich Kagan, Pascal Mahé Rogé, Cristina Ortiz, Dmitri Alexseev, Valeriy Sokolov sunt alte nume ale căror cariere au fost marcate de participarea la Concursul George Enescu. Printre laureații celor mai recente ediții îi amintim pe pianiștii Josu de Solaun și Daumants Liepiņš, violoncelistul Zlatomir Fung, violoniștii Nemanja Radulović și Erzhan Kulibaev.

Linkuri utile: