For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Concursul Internațional George Enescu 2020: o competiție pentru Frumusețe în viață | George Enescu Festival

Concursul Internațional George Enescu 2020: o competiție pentru Frumusețe în viață

Noi membri ai juriilor, personalități marcante ale muzicii clasice la nivel internațional; un mecanism de selecție îmbunătățit; două compoziții interpretate în premieră mondială la Gala de deschidere; 19 concerte și recitaluri, ale căror bilete sunt în vânzare; dirijori de marcă; un website nou și un concept de comunicare care explorează frumusețea pe care muzica o aduce în viața noastră: acestea sunt doar câteva din noutățile cu care vine Concursul Internațional George Enescu în 2020.

UN CONCURS MAI COMPETITIV

„Schimbările prin care trece Concursul Enescu în acest an au rolul de a-i consolida poziția la nivel internațional. Ne dezvoltăm, ca răspuns la numărul tot mai mare de concurenți și ca să continuăm să atragem cât mai mulți muzicieni talentați. Menținem standardele ridicate și contribuim la promovarea internațională atât a laureaților, cât și a muzicii lui Enescu”, a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului și Concursului George Enescu.

Concursul  Enescu se desfășoară în perioada 29 august – 20 septembrie, aceasta fiind a XVII-a ediție. Organizatorii au ameliorat mecanismele de selecție; au atras noi personalități ale muzicii clasice în comisiile de jurizare, au implicat mai mulți foști laureați ai Concursului în procesul de evaluare a noilor generații de artiști. De asemenea, a fost relansat website-ul www.festivalenescu.ro, platforma oficială de comunicare online a Concursului și Festivalului Internațional George Enescu, pentru a oferi atât accesibilitate și informații practice concurenților care vor să se înscrie, cât și cele mai importante noutăți de interes fanilor săi. Noul www.festivalenescu.ro vine cu o serie de îmbunătățiri tehnice și de conținut, pentru a oferi informații utile, în timp real, tuturor categoriilor de utilizatori: concurenți, membri ai juriilor, jurnaliști și public larg.

Concursul păstrează cele patru secțiuni (vioară, violoncel, pian și compoziție). Până pe 15 aprilie, prin intermediul www.festivalenescu.ro (secțiunea Înscrie-te), tinerii muzicieni pot trimite aplicațiile online, la secțiunea corespunzătoare, împreună cu scurte înregistrări video ale performanțelor artistice.

FRUMUSEȚE ÎN VIAȚĂ

Tema de comunicare a Concursului Enescu 2020 este „Frumusețe în viață”, pentru că muzica, așa cum spunea George Enescu, merge de la inimă la inimă. „Când două inimi comunică direct, frumusețea își face loc în viață, fără să țină cont de griul, luptele și tensiunile cotidiene. Când vorbele tac, muzica prinde glas și ne face să trăim Frumusețe pură. Vrem ca ediția 2020 a Concursului Enescu să fie și o competiție pentru a face loc frumuseții în viața noastră și în spațiul public”, a declarat presei Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului Enescu. Marele dar pe care concurenții îl vor face publicului va fi să le aducă frumusețe în viață și să-i facă să evadeze din cotidian.

OFERTĂ BOGATĂ PENTRU ARTIȘTI ȘI PUBLIC

  • Un număr total de 19 recitaluri și concerte sunt programate în ediția 2020. Acestea reprezintă atât etape de concurs, cât și recitaluri extraordinare, susținute de muzicieni-reper ai momentului, membri ai juriilor.
  • Ediția 2020 se va deschide cu un Concert de Gală pe scena Ateneului Român, susținut de trei dintre laureații ediției 2016: Gyehee Kim (vioară), Yibai Chen (violoncel) și Viktoria Vassilenko (pian).
  • Aceștia vor interpreta în premieră mondială „Brahmsodia” – triplu-concert pentru vioară, violoncel și pian, op. 169, compus special pentru această ediție de Dan Dediu, primul laureat al Concursului de Compoziție George Enescu 1991.
  • Tot în premieră va fi interpretată și lucrarea „Concert pour clarinette et orchestre” compusă de câștigătorul secțiunii compoziție de la ediția din 2018, Alexandru Murariu.
  • Pe durata Concursului, publicul va avea acces la toate etapele de concurs. Accesul este liber pentru primele două etape. La gala de deschidere, semifinale, finale și recitalurile extraordinare, intrarea se va face pe bază de bilete și abonamente, care pot fi deja achiziționate prin intermediul rețelei eventim.ro și al site-ului www.festivalenescu.ro.
  • Trei dirijori de talie internațională – Wilson Hermanto (Dirijor Principal Invitat al Orchestrei Cameristi della Scala – Italia), Nabil Shehata (Dirijor Principal al Filarmonicii Südwestfalen – Germania), Josep Caballé Domenech (Director Muzical al Colorado Springs Philharmonic – SUA) participă în premieră anul acesta la Concurs. John Axelrod (Director Muzical și Artistic al Real Orchestra Simfonica de Sevilla), cel de-al patrulea dirijor, a fost prezent și la ediția din 2016.
  • O serie de premii noi au fost introduse pentru a anima spiritul de competiție – atât în sume de bani (valoarea totală a acestora depășind 100.000 Euro) dar, cel mai important, în promovarea internațională și lansarea artistică a celor mai talentați concurenți.
  • Câștigarea locului I la Concursul Enescu 2020 este biletul de acces pe scena Festivalului Internațional George Enescu 2021 – Laureații concursului vor avea oportunitatea de a concerta la ediția următoare a Festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii (Orchestra of the Americas, Berlin Radio Symphony Orchestra ș.a.).

CONCURSUL INTERNAȚIONAL GEORGE ENESCU ÎN FAPTE ȘI CIFRE 

Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România. Producătorul Concursului este Guvernul României, prin intermediul Ministerului Culturii. Organizator este ARTEXIM, instituție subordonată Ministerului Culturii. Realizarea fiecărei ediții este susținută de parteneri și sponsori din mediul privat, artistic și academic.

Prima ediție a Concursului, organizat independent de Festivalul George Enescu, a avut loc în anul 2014, cu 240 de tineri artiști înscriși, din 36 de țări. Numărul de concurenți a crescut gradual, Concursul atrăgând anual cei mai buni tineri interpreți de muzică clasică din toată lumea.

În 2018, Concursul a numărat 420 de concurenți înscriși, din 46 de țări, iar Galele de închidere și deschidere au fost sold out.

Remarcabili soliști precum pianiștii Radu Lupu, Valentin Gheorghiu și Dan Grigore, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, care a evoluat sub bagheta celor mai faimoși dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti etc.), soprana Ileana Cotrubaș, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu precum și cei mai cunoscuți muzicieni români din noua generație – Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiței, Ana Țifu, Stefan Tarara, Valentin Răduțiu, Mihai Ritivoiu, – sunt doar câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni români la nivel internațional care au debutat ca laureați ai Concursului Internațional George Enescu. 

Informații suplimentare pentru presă:

Oana Marinescu, 0741278737; Oana.Marinescu@omavision.ro; enescu@omavision.ro