For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Oedipe, de George Enescu, în premieră cu proiecții multimedia live pe un ecran gigant cu suprafața totală de 60 de metri pătrați | George Enescu Festival
21272635_1462253617143432_3329076717545208690_n|21317786_1462254603810000_5464940023275489866_n

Oedipe, de George Enescu, în premieră cu proiecții multimedia live pe un ecran gigant cu suprafața totală de 60 de metri pătrați

La 81 de ani de la premiera franceză, la 59 de ani de la premiera românească și la 136 de ani de la nașterea lui George Enescu, opera Oedipe, lucrare de referință a compozitorului, deschide Festivalul Internațional George Enescu 2017 cu London Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, având proiecții multimedia live pe un ecran gigant cu suprafața totală de 60 metri pătrați.

Un eveniment simbol al ediției 2017 a Festivalului Enescu, unde muzica clasică face pact cu tehnologia pentru a inova în actul artistic, Oedipe de George Enescu deschide Festivalul pe 2 septembrie la Sala Mare a Palatului, în versiune concertantă cu proiecții multimedia live, în interpretarea London Philharmonic, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski – directorul artistic al Festivalului.

Din distribuție fac parte nume sonore ale muzicii clasice internaționale.

În rolul lui Oedipe este baritonul de origine franceză Paul Gay, distins cu un Premiu Grammy chiar în anul 2016. Sir Willard White (bas) și Christopher Purves (bariton), Dame Felicity Palmer (mezzosoprană) fac parte de asemenea din distribuție în rolurile lui Tiresias, Creon, respectiv Meropé. Trei nume românești de primă mână la nivel internațional, mezzosoprana Ruxandra Donose, soprana Gabriela Iştoc şi tenorul Marius Vlad Budoiu li se alătură, interpretând rolurile Iocasta, Antigona și Laios. Alături de London Philharmonic Orchestra, pe scena Festivalului, în această interpretare este și Corul Filarmonicii George Enescu, sub bagheta lui Ion Iosif Pruner, precum și Corul de Copii Radio, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu. Direcția multimedia este asigurată de regizoarea Carmen Lidia Vidu, iar pregătirea muzicală de Tiberiu Soare.

Prezentarea Oedipe de George Enescu într-o formă inovatoare, se înscrie în linia Festivalului Internațional George Enescu de a aduce publicului interpretări ale unor lucrări enesciene esențiale la un nivel artistic ridicat, și integrând ultimele tendințe la nivel mondial.

Pentru proiecțiile multimedia care însoțesc această versiune Oedipe, la Sala Palatului a fost montat un ecran gigant cu suprafața totală de 60 metri pătrați – amplasat pe fundalul scenei. Au fost făcute modificări speciale în incinta acustică, iar ecranul a fost montat în baza unui proiect speical conceput.

Ecranul cântărește două tone și are o rezoluție de șase pixeli. Montarea ecranului a durat două zile.

În timpul concertului, rezoluția va fi reglată în timp real pentru a fi în concordanță cu lumina de pe scenă și din sală la nivel de intensitate.

De asemenea, în timpul concertului se vor folosi mai multe efecte sonore. Un instrument special, armoniu, a fost adus de la Londra. Instrumentul este din anul 1750.

După ce va deschide Festivalul Enescu 2017, Oedipe de George Enescu, sub bagheta lui Vladimir Jurowski va ajunge la Londra, unde va fi prezentat în cunoscuta sală de concert de la Southbank Centre în renumita “Royal Festival Hall”.