For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Orchestra de Cameră din Lausanne | George Enescu Festival

Orchestra de Cameră din Lausanne

Renaud Capuçon, director artistic 

Orchestra de Cameră din Lausanne (OCL), înființată în 1942 de violonistul Victor Desarzens, a evoluat de-a lungul timpului, devenind astăzi una dintre cele mai căutate orchestre de cameră din Europa. Având aproximativ patruzeci de instrumentiști, OCL este o orchestră în stil clasic, acoperind un vast repertoriu, de la barocul timpuriu până la muzica contemporană.

Încă de la începuturile sale, OCL a fost invitată în străinătate, participând la Festivalul de la Aix-en-Provence încă de la a doua ediție. Turneele de concerte din Germania și Statele Unite au avut un succes răsunător, la fel ca spectacolele sale mai recente la Teatrul Champs Elysées din Paris și la BBC Proms din Londra. Printre aparițiile recente ale OCL, merită menționate cele de la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, Festivalul Rostropovich din Moscova, Festivalul de la Istanbul, Wiener Konzerthaus, Berliner Philharmonie, Gran Teatre del Liceu Barcelona, ​​Festivalul Rostropovich din Baku, Azerbaidjan și, în octombrie 2020, Concertgebouw din Amsterdam.

Concertele OCL prezintă lucrările marilor soliști și a starurilor în ascensiune, și au inclus pianiști precum Clara Haskil, Alfred Cortot, Walter Gieseking, Edwin Fischer, Murray Perahia, Radu Lupu, Martha Argerich și Nikolai Lugansky; violoniști ca Arthur Grumiaux și Frank Peter Zimmermann; violonceliști de precum Paul Tortelier și Truls Mørk; și flautiști ca Jean-Pierre Rampal și Emmanuel Pahud.

OCL are o istorie de colaborare cu cei mai de succes dirijori contemporani și a beneficiat de o mare varietate de influențe sub bagheta unor artiști precum Günter Wand, Christoph Eschenbach, Paul Hindemith, Ton Koopman, Jeffrey Tate și Bertrand de Billy. OCL are o discografie impresionantă care reprezintă perfect identitatea sa istorică. Cea mai recentă lansare, în 2020, a fost Music for viola and chamber orchestra (sub egida Claves Records), înregistrată sub îndrumarea lui Jamie Philipps, alături de violistul englez Timothy Ridout, câștigător al premiului Thierry Scherz la Sommets musicaux de Gstaad în 2019.

OCL este găzduit în Salle Métropole, situată ideal în inima orașului Lausanne. OCL este un partener de lungă durată al radiodifuziunii elvețiene Radio Télévision Suisse (RTS) și a oferit concerte și aranjamente muzicale pentru programele companiei încă de la începutul parteneriatului. În schimb, OCL beneficiază de vasta rețea de radiodifuziune națională și europeană a RTS. În cadrul acestui parteneriat, Espace 2, postul de radio cultural al RTS, înregistrează concertele OCL și le pune la dispoziția publicului, la cerere, pe site-ul său web: www.espace2.ch.

Reputația excelentă a OCL este, desigur, rezultatul concertelor pe care le-a susținut cu soliști și dirijori invitați de prestigiu, dar se datorează în cele din urmă identității puternice forjate de-a lungul anilor de un număr mic de Directori Artistici: Victor Desarzens (1942- 1973), Armin Jordan (1973-1985), Lawrence Foster (1985-1990), Jesús López Cobos (1990-2000), Christian Zacharias (2000-2013). Director Artistic din 2015 până în 2021, Joshua Weilerstein s-a bazat pe activitatea predecesorilor săi, producând în același timp programe îndrăznețe și utilizând eficient noile tehnologii media pentru a aduce OCL în secolul 21. În toamna anului 2021, Renaud Capuçon devine noul director artistic al orchestrei. Marea experiență muzicală a celebrului violonist și dirijor francez, dinamismul său, precum și sfera sa artistică sunt promisiunea unui nou capitol captivant pentru OCL!