For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Orchestra de Stat din Atena | George Enescu Festival

Orchestra de Stat din Atena

Orchestra de Stat din Atena este cea mai cunoscută orchestră simfonică a Greciei. Fondată la sfârșitul secolului al XIX-lea sub numele de Orchestra Simfonică a Conservatorului din Atena, a avut mai multe denumiri și forme legale de-a lungul deceniilor. Primul concert sub numele oficial al Orchestrei de Stat din Atena a avut loc pe 28 februarie 1943.

Încă de la înființare, Orchestra de Stat din Atena a oferit spectatorilor eleni oportunitatea să se familiarizeze cu capodoperele repertoriului mondial, în același timp promovând și compozitori și compoziții grecești. O prezență constantă pe scena culturală din Grecia, orchestra susține peste 50 de concerte pe an. Pe lângă aparițiile din Atena, Orchestra de Stat din Atena concertează în mod regulat în alte orașe grecești și în săli de concerte și festivaluri din străinătate. De asemenea, desfășoară un program social și educațional important la nivel național în Grecia.

De-a lungul istoriei sale îndelungate, Orchestra de Stat din Atena a fost condusă de dirijori cunoscuți precum Richard Strauss, Felix Weingartner, Hans Knappertsbusch, Bruno Walter, Dimitri Mitropoulos, Eugen Jochum, Igor Markevitch, Lorin Maazel, Yuri Temirkanov, Michel Plasson, Vladimir Ashkenazy și Vladimir Fedoseyef, și s-a bucurat de prezența unor soliști excepționali, printre care Arthur Rubenstein, Wilhelm Kempff, Alfred Cortot, Fritz Kreisler, Jacques Thibaud, Pablo Casals, Mstislav Rostropovich, Alfred Brendel, Daniel Barenboim, Martha Argerich, Elisabeth Leonskaya și Leonidas Kavakos.

Loukas Karytinos este Directorul Artistic al Orchestrei de Stat din Atena din octombrie 2020.