For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Orchestra Filarmonică din Rotterdam | George Enescu Festival
Orchestra Filarmonică din Rotterdam

Orchestra Filarmonică din Rotterdam

Dirijor principal Lahav Shani

Dirijori onorifici Valery Gergiev și Yannick Nézet-Séguin

Orchestra Filarmonică din Rotterdam se distinge prin spectacolele pline de energie, înregistrările apreciate și abordarea inovatoare a publicului. Fondată în 1918, și-a revendicat poziția printre cele mai importante orchestre din Europa.

Dirijori principali

După primii ani de pionierat, Filarmonica din Rotterdam a devenit una dintre cele mai importante orchestre din Olanda sub conducerea lui Eduard Flipse, dirijor principal din 1930. În anii ’70, sub Jean Fournet și Edo de Waart, orchestra a câștigat recunoaștere internațională. Numirea lui Valery Gergiev a reprezentat o nouă perioadă prolifică pentru orchestră, care a continuat cu Yannick Nézet-Séguin și cu Lahav Shani, dirijor principal din 2018.

Concerte

Locul de desfășurare al Orchestrei Filarmonicii din Rotterdam este sala de concerte De Doelen, însă orchestra poate fi ascultată frecvent și în alte locații – de la locații autohtone la cele mai prestigioase săli de acasă și din străinătate. Din 2010, Filarmonica din Rotterdam este orchestră rezidentă a Teatrului Champs-Elysées din Paris. Cu spectacole de la cele mai mici locații la săli de concerte din întreaga lume, concerte educaționale și proiecte comunitare, orchestra ajunge la un public anual de la 150.000 până la 200.000 de persoane, printre care un număr considerabil de tineri.

Înregistrări

De la înregistrările inovatoare cu lucrări de Mahler cu Eduard Flipse în anii 1950, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam a realizat un număr mare de înregistrări apreciate de critici. În prezent, orchestra are contracte cu Deutsche Grammophon și BIS Records; în ultimii ani, de asemenea, a înregistrat pentru EMI și Virgin Classics. Pentru relansarea înregistrărilor istorice orchestra și-a creat propria casă de discuri, Rotterdam Philharmonic Vintage Recordings. Se pot vedea în mod regulat concerte live distribuite online pe platforma digitală Medici.tv. În timpul pandemiei de coronavirus, orchestra a creat conținut digital pentru ascultătorii săi. Cea mai notabilă idee a fost o interpretare a piesei Ode to Joy a lui Beethoven în casele muzicienilor, care a fost vizionată de 3 milioane de ori și a devenit știre la nivel mondial.