For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Orchestra Filarmonică din Zagreb | George Enescu Festival

Orchestra Filarmonică din Zagreb

Orchestra Filarmonică din Zagreb există ca orchestră profesionistă încă din 1871, însă i s-a atribuit numele actual în 1920. În acest timp, Orchestra a fost în fruntea artei muzicale, nu numai în Zagreb, ci și în toată Croația și pe cele patru continente. Acest lucru este evident din numărul mare de spectacole din orașul său natal, precum și din lista impresionantă de orașe, țări și săli de muzică în care Orchestra a concertat de la începuturi.

În cea mai mare parte, Orchestra Filarmonicii din Zagreb își datorează succesul unui număr de directori artistici și dirijori principali, și anume Ivan pl. Zajc, Krešimir Baranović, Milan Sachs, Friedrich Zaun, Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Pavel Kogan, Kazushi Ono, Alexander Rahbari, Vjekoslav Šutej, David Danzmayr și David Runtz, nou ales în funcție.

În ultimele sezoane, a cântat la Carnegie Hall din New York, în Argentina, Oman, Kuweit și China, urmate de spectacole la Viena, Salzburg, Lisabona, Budapesta, Varșovia, Cracovia, Moscova, Sankt Petersburg, Roma, Dresda, Zurich și Milano.

În plus, orchestra face turnee regulate acasă, cu concerte sezoniere în Vukovar, Djakovo, Dubrovnik, Split și Istria.

Cele mai memorabile concerte din ultimul deceniu includ cele două spectacole cu lucrarea ”Symphony of a Thousand” de Mahler (ținute la Zagreb și Ljubljana în 2011), în timpul cărora Orchestrele Filarmonice din Zagreb și Slovenia s-au alăturat împreună cu 20 de coruri din ambele țări și un număr de soliști vocali de top pentru a interpreta simfonia într-un spectacol impresionat de 1135 de oameni, dirijat de celebrul Valey Gergiev.

Orchestra este, de asemenea, o susținătoare puternică a dezvoltării tinerilor muzicieni, atât prin intermediul Premiului pentru cel mai de succes muzician, acordat anual, cât și prin susținerea de concerte pentru Academia de Muzică din Zagreb, unde studenții academiei au șansa de a cânta ca soliști, dirijori și compozitori.

Orchestra promovează în mod regulat muzica croată în timp ce cântă în străinătate și comisionează piese noi de la compozitori croați pentru sezonul regulat de concerte din sala Lisinski.

În plus, orchestra a înregistrat frecvent sub egida caselor de discuri cunoscute. În ultimii ani, au înregistrat 3 CD-uri pentru Oehms Classics sub maestrul Dmitry Kitayenko, cu piese ale unor maeștri ruși, în timp ce primul dintre cele trei CD-uri cu compozitori croați contemporani a fost lansat recent de Cantus.

În cea mai recentă serie de concerte dezvoltată, The OFF CYCLE, orchestra se aventurează cu îndrăzneală în afara muzicii clasice cu concertele sale populare precum Tango & Fado, Walt Disney Magic Music, Stjepan Hauser – vrăjitorul violoncelului, Guitar Fever de Vlatko Stefanovski , sau opera rock Jesus Christ Superstar.

Concertele caritabile constituie, de asemenea, o parte a fiecărui sezon de concerte al Orchestrei Filarmonicii din Zagreb și includ, printre altele, Step in Life, Show Love și Concert for Life in Memory of Ana Rukavina and Vjekoslav Sutej. În plus, sezonul concertelor este suplimentat de concerte regulate de Crăciun, concerte de Lent, baluri ale Filarmonicii, precum și concerte care marchează sărbătorile de stat.

Este greu de numărat de câte ori pe an orchestra se ridică pentru a saluta un dirijor a cărui primă mișcare a baghetei marchează începutul unei alte aventuri muzicale.