For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Orchestra Națională a Franței | George Enescu Festival

Orchestra Națională a Franței

Orchestra Națională a Franței este atât o autoritate consacrată, cât și o forță dinamică în interpretarea muzicii franceze. Turneele sale internaționale au transformat-o într-o emblemă pentru cultura franceză din întreaga lume, în timp ce prezența sa în toată Franța, întărită de programe educaționale vibrante, i-a consolidat relația cu publicul la nivel național.

Un ansamblu Radio France, Orchestra Națională a Franței a fost fondată în 1934 ca prima orchestră simfonică cu normă întreagă a țării. Misiunea sa de a servi repertoriul simfonic a fost susținută de transmiterea radio a concertelor sale, obținând într-un timp scurt o reputație de invidiat.

Désiré Émile Inghelbrecht a fost primul dirijor care a preluat conducerea ansamblului. Tradiția muzicală pe care a stabilit-o, caracterizată printr-un angajament semnificativ față de repertoriul francez, continuă și astăzi. A fost urmat după al doilea război mondial de Manuel Rosenthal, André Cluytens, Roger Désormière, Charles Munch, Maurice Le Roux și Jean Martinon. Sergiu Celibidache, principalul dirijor invitat al orchestrei din 1973 până în 1975, a fost succedat de Lorin Maazel, care în 1977 a devenit directorul său muzical. Jeffrey Tate a ocupat postul de dirijor principal invitat din 1989 până în 1998, în timp ce directori muzicali ulteriori au fost Charles Dutoit (1991-2001), Kurt Masur (2002-2008), Daniele Gatti (2008-2016) și Emmanuel Krivine (2017-2020) . Actualul director muzical este Cristian Măcelaru, care și-a asumat rolul la 1 septembrie 2020.

Printre dirijorii asociați orchestrei de-a lungul istoriei sale se numără Leonard Bernstein, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Bernard Haitink, Antal Doráti, Eugen Jochum, Igor Markevitch, Lovro von Matačić, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Georges Prêtre, Wolfgang Sawallisch, Sir Georg Solti și Yevgeny Svetlanov, iar printre soliștii care au colaborat cu orchestra se regăsesc Martha Argerich, Claudio Arrau, Vladimir Ashkenazy, Nelson Freire, Yo Yo Ma, Yehudi Menuhin, Anne-Sophie Mutter, Vlado Perlemuter, Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovitch, Arthur Rubinstein și Isaac Stern.

În cursul secolului al XX-lea, Orchestra Națională a Franței a interpretat în premieră mai multe lucrări majore, inclusiv Le Soleil des eaux de Boulez, Simfonia Turangalîla de Messiaen (premieră franceză), Jonchaies de Xenakis și majoritatea compozițiilor la scară largă de Dutilleux.

În fiecare an, Orchestra Națională a Franței susține un total de aproximativ 70 de concerte la Paris, fiind găzduită din noiembrie 2014 la Auditorium de Radio France, și în turneu în Franța și în străinătate.