For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser ORCHESTRA NAȚIONALĂ A RADIODIFUZIUNII POLONEZE – George Enescu Festival

ORCHESTRA NAȚIONALĂ A RADIODIFUZIUNII POLONEZE

Orchestra Națională a Radiodifuziunii Poloneze din Katowice îndeplinește rolul de ambasador al culturii poloneze pe scena artistică internațională. Orchestra a colaborat cu câțiva dintre cei mai mari compozitori din a doua jumătate a secolului XX: Witold Lutosławski, Henryk Mikołaj Górecki și Krzysztof Penderecki, având primele interpretări ale operelor lor. 

NOSPR a fost înființată în 1935 la Varșovia de către Grzegorz Fitelberg, care a condus-o până la izbucnirea celui de-al doilea război mondial. În 1945, Orchestra a fost reorganizată în Katowice de Witold Rowicki. În 1947, postul directorului artistic a fost reluat de Fitelberg. După moartea sa în 1953, Orchestra a fost condusă succesiv de Jan Krenz, Bohdan Wodiczko, Kazimierz Kord, Tadeusz Strugała, Jerzy Maksymiuk, Stanisław Wisłocki, Jacek Kaspszyk, Antoni Wit, Gabriel Chmura și, încă o dată, de Jacek Kaspszyk.
În septembrie 2000, Joanna Wnuk-Nazarowa a devenit directorul general al instituției. În august 2012, Alexander Liebreich a devenit directorul artistic și dirijorul principal al NOSPR.
În afară de realizarea înregistrărilor de arhivă pentru Radioul Polonez, Orchestra a înregistrat mai mult de 200 de albume pentru multe companii de discuri renumite. NOSPR a fost onorat cu numeroase premii pentru realizările sale fonografice, incluzând Diapason d'Or, Grand Prix du Disque de la Nouvelle Académie du Disque și International Classical Music Awards.
Diverși dirijori și soliști distinși au concertat alături de NOSPR. Orchestra a jucat în aproape toate țările europene, în cele două Americi, precum și în Japonia, Hong Kong, China, Australia, Noua Zeelandă, Coreea și în țările din Golful Persic. NOSPR a implementat numeroase proiecte care au fost recunoscute pe plan internațional, precum Maraton twórczości Henryka Mikołaja Góreckiego, Pociąg do muzyki Kilara și Muzyczna podróż morska.