For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser ORCHESTRA SIMFONICĂ A RADIODIFUZIUNII DIN BERLIN | George Enescu Festival

ORCHESTRA SIMFONICĂ A RADIODIFUZIUNII DIN BERLIN

De mulți ani, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin deține o poziție recunoscută la nivel internațional în primele ranguri ale orchestrelor radio germane și ale celor mai bune orchestre din Berlin. În toamna anului 2017, Vladimir Jurowski a preluat rolul de Dirijor Principal și Director Artistic al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin. Alături de el, Karina Canellakis a devenit Dirijor Invitat Principal în 2019.

Istoria Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin se întoarce la prima oră muzicală a radioului german din octombrie 1923. Foștii Dirijori Principali, printre care Sergiu Celibidache, Eugen Jochum, Hermann Abendroth, Rolf Kleinert, Heinz Rögner, Rafael Frühbeck de Burgos și Marek Janowski au format un ansamblu care a rezistat vicisitudinilor istoriei germane din secolul al XX-lea într-un mod unic.

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin a devenit o orchestră de top pentru tineri dirijori remarcabili de pe scena muzicală internațională: Andris Nelsons, Yannick Nézet-Séguin, Vasily Petrenko, Jakub Hrůša, Alain Altinoglu, Omer Meir Wellber, Lahav Shani și Nicholas Carter. Mulți dintre ei au debutat la Berlin cu RSB și s-au întors în mod regulat ca artiști invitați.

De la înființarea sa în 1923, compozitori contemporani importanți au apărut pe podiumul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin sau au interpretat propriile lucrări ca soliști: Paul Hindemith, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Sergei Prokofiev, Richard Strauss, Arnold Schönberg, Igor Stravinsky , Vladimir Vogel, Kurt Weill și Alexander Zemlinsky, și mai recent, Krzysztof Penderecki, Peter Maxwell Davies, Friedrich Goldmann, Berthold Goldschmidt, Siegfried Matthus, Matthias Pintscher, Peter Ruzicka, Heinz Holliger, Jörg Widmann, Thomas Adès și Brett Dean. Postul pentru Compozitor în Rezidență Artistică la Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin a fost ocupat în ultimii ani de Brett Dean și Marko Nikodijević.

Toate concertele simfonice ale orchestrei au fost difuzate la radio datorită legăturilor strânse cu Deutschlandfunk și Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb). Colaborarea cu Deutschlandradio continuă să producă rezultate remarcabile pe disc. Trei înregistrări sub bagheta lui Vladimir Jurowski au deschis un nou capitol în producție încă din 2015. De peste 50 de ani, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin a participat ca orchestră invitată în Japonia și Coreea de Sud și la festivaluri și centre muzicale din Germania și din lumea întreagă.