For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser ORCHESTRE DE CHAMBRE DE PARIS | George Enescu Festival
orchestre chambre paris Jean-Baptiste Millot

ORCHESTRE DE CHAMBRE DE PARIS

De la înființarea sa în 1978, Orchestre de Chambre de Paris, cu ai săi 43 de muzicieni permanenţi, s-a impus ca cea mai importantă orchestră de cameră din Franța. Originalitatea concertelor sale, abordarea personală a muzicii de cameră în repertorii, căutarea de noi locuri și provocări, precum și unele inițiative civice față de noi segmente de public: toate acestea conferă o identitate originală a orchestrei în peisajul muzical parizian .

Pentru a spori profilul său neconvențional, orchestra a adoptat numele “Orchestre de Chambre de Paris”, în 2012. Această evoluție oferă orchestrei o identitate clară, asigurând în același timp includerea sa în rețeaua de ansambluri de cameră internaţionale.

În urma unor colaborări succesive cu artiști de renume, cum ar fi Jean-Pierre Wallez, Arman Jordan, Jean-Jacques Kantorow, John Nelson (numit director onorific) sau Joseph Swensen, o echipă artistică a fost adusă în cadrul orchestrei care a împărtăşit aceeaşi dedicare şi abordare a muzicii pentru repertoriu: Thomas Zehetmair ca dirijor principal și consilier artistic, Sir Roger Norrington ca prim dirijor invitat, Nathalie Stutzmann ca artist asociat, corul de cameră accentus și Laurence Equilbey, Philippe Manoury în calitate de compositor asociat.

Orchestre de Chambre de Paris lucrează cu artiști de renume precum Christian Zacharias, Emmanuel Pahud, Stephen Kovacevich, Michel Portal, Fazil Say și Gautier Capuçon, pentru a numi doar câţiva.

Orchestra concertează la Théâtre des Champs-Elysees, Catedrala Notre-Dame, Cité de la Musique, Salle Pleyel, Théâtre du Châtelet și începând cu 2015, la Philharmonie de Paris. În plus față de acest sezon parizian, reputația orchestrei continuă să crească, atât în Franța cât şi în afară, cu programul său care include turnee (în Europa, Japonia, America de Sud, Rusia, etc.); participări la festivaluri de renume (Folles Journées, Festivalul de Saint-Denis, Festivalul George Enescu din Bucureşti, Festivalul Schleswig-Holstein, La Roque-d’Anthéron, Belgrad sau festivalurile din Bratislava, etc.). În ultimii 10 ani, Orchestre de Chambre de Paris şi-a făcut, de asemenea, un renume în studio, cu peste 20 de înregistrări care poartă mărturia elocventă a vocii, oratoriului, orchestrei de cameră și repertoriile sale de muzică contemporană.

Unele înregistrări ilustrează o preocupare pentru diversitate, cum ar fi Mass de Bach în b minor interpretată la Catedrala Notre-Dame de la Paris (DVD); concertele complete pentru pian de Beethoven cu François-René Duchable la Opéra Royal de Versailles (DVD); simfoniile complete de Beethoven dirijate de John Nelson (CD); concerte de Saint-Saëns cu Brigitte Engerer și Henri Demarquette (CD); concerte pentru pian de Chopin cu Boris Berezovski (CD), Christus şi Cantatas de Mendelssohn cu corul de cameră accentus și Laurence Equilbey. Cele mai recente versiuni includ o înregistrare a lucrărilor lui Paganini împreună cu violonistul Laurent Korcia și un CD de Ravel și Debussy cu Thomas Zehetmair.

Orchestre de Chambre de Paris susţine  valorile etice și  responsabilitatea socială, fundamentate pe patru perspective: teritoriu, solidaritate, integrarea la locul de muncă și educație prin acțiuni culturale şi rezidențe artistice în Paris și în întreaga țară. Solidaritatea cu publicul care are dificultăți în accesarea evenimentelor culturale este, de asemenea, una dintre misiunile orchestrei din Franța, precum și din Orientul Mijlociu. Nu în ultimul rând, preocuparea orchestrei de a îmbunătăți integrarea ocupațională și de formare profesională se reflectă în dezvoltarea academiei internaţionale “Paris Play-Direct” și în colaborarea cu elevii din conservatoarele de muzică.