For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Peter Jablonski | George Enescu Festival

Peter Jablonski este un pianist suedez premiat la nivel internațional. Descoperit de Abbado și Ashkenazy și semnat sub egida Decca la 17 ani, a continuat să cânte, să colaboreze și să înregistreze cu multe dintre cele mai importante orchestre și dirijori din lume, printre care Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Filarmonică Regală, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Kirov (acum Mariinsky), Filarmonica La Scala, Orchestra Tonhalle din Zurich, Orchestra Națională a Franței, Orchestra NHK din Tokyo, Orchestra Simfonică Germană din Berlin, Filarmonica din Varșovia, Orchestra din Philadelphia, Filarmonica Los Angeles și Orchestra Cleveland, Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Andris Nelsons, Daniel Harding, Kurt Sanderling, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly, Daniele Gatti și Myung-Whun Chung.

A interpretat și înregistrat concertele complete de pian de Beethoven, Ceaikovski, Rachmaninoff și Bartók, precum și toate sonatele pentru pian de Prokofiev. Considerat un „virtuos neconvențional” (Present Arts), în cursul carierei sale de trei decenii a dezvoltat un repertoriu divers care include lucrări de Barber, Gershwin, Szymanowski, Lutosławski, Copland, Stenhammar, cu cele mai recente adăugiri ale unor compozitori scandinavi și europeni precum Valborg Aulin, Elfrida Andrée, Laura Netzel, Johanna Müller-Hermann, Grażyna Bacewicz și Alexey Stanchinsky.

A lucrat cu compozitorii Witold Lutosławski și Arvo Pärt și a avut o serie de lucrări compuse și dedicate lui, inclusiv Concertul pentru pian de Wojciech Kilar, pentru care a câștigat Premiul Orpheus acordat pentru premiera mondială la Festivalul Toamnei de la Varșovia. El rămâne un susținător al compozitorilor de astăzi și oferă în mod regulat premiere mondiale ale noilor lucrări, împreună cu cele care au fost neglijate în istoria muzicii.

Discografia extinsă a lui Jablonski include înregistrări pe care le-a realizat sub egida Decca, Deutsche Grammophon, Philips, Altara, Octavia și Ondine. A primit numeroase premii pentru înregistrările sale, printre care premiul Edison pentru cea mai bună înregistrare în concert a Concertului de Pian Nr.  1 de Shostakovich, Rapsodia de Rachmaninov pe o temă de Paganini și Rapsodia Paganini de Lutoslawski cu Ashkenazy și RPO sub egida Decca. A primit Premiul Grammophone Classical Music pentru înregistrarea sub egida Deutsche Grammophone a lucrărilor de Cécile Chaminade cu Anne Sofie von Otter și Bengt Forsberg.

Peter Jablonski a primit medalia Litteris et Artibus pentru serviciile aduse culturii, acordate de regele Suediei, Carl XVI Gustaf. El este, de asemenea, câștigătorul prestigiosului premiu Årets Svensk i Världen (Personalitatea internațională suedeză a anului), primind distincția înaintea ABBA și Astrid Lindgren.