For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser PETER RUNDEL | George Enescu Festival

PETER RUNDEL

Dirijor

Peter Rundel este unul dintre cei mai căutați parteneri pentru orchestrele europene de top, datorită profunzimii abordării sale asupra muzicii complexe din stiluri și epoci variate, precum și datorită creativității sale interpretative.

Este invitat în mod frecvent să dirijeze Orchestra Radio Bavareză, DSO Berlin și Orchestre Simfonice Radio NDR, WDR și SWR. Dintre invitațiile internaționale recente amintim colaborări cu Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National de Lille, Orchestre Philharmonique deLuxembourg, Filarmonica din Bruxelles, Orchestra delMaggioMusicaleFiorentino, Orchestra delTeatrodell’Opera Roma, Orchestra Simfonică din Viena și Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt. După ce a adus Surrogate Cities de Heiner Goebbels la Taipei în vara aceasta pentru premiera asiatică, a deschis stagiunea 2018/19 dirijând la KlangspurenSchwaz la cea de-a 25-a aniversare a festivalului. Alte invitații în calitate de dirijor în stagiunea actuală includ Orchestra Filarmonică din Helsinki, orchestrele simfonice BR și WDR, Konzerthausorchester Berlin și Orchestra Simfonică Metropolitană din Tokyo.

Peter Rundel a dirijat premierele mondiale ale unor spectacole de operă la Opera Bavareză de Stat, Wiener Festwochen, Deutsche Oper Berlin, Gran Teatre del Liceu, Festivalul de la Bregenz Festival și SchwetzingerSWRFestspiele, colaborând în același timp cu regizori respectați precum PeterKonwitschny, Peter Mussbach, Philippe Arlaud, Reinhild Hoffmann, Heiner Goebbels, CarlusPadrissa(La Fura delsBaus) și Willy Decker. Activitatea sa în operă include repertoriul tradițional (a dirijat DieZauberflötela Deutsche Oper Berlin și KönigKandaules, Hänsel și Gretel și Nunta lui Figaro la Volksoper Vienna), precum și producții revoluționare de teatru muzical, cum ar fi DonnerstagausLicht de Stockhausen, Massacre de Wolfgang Mitterer, premierele mondiale ale lucrărilor Nacht și Bluthaus de Georg Friedrich Haas,EinAtemzug – dieOdysseede Isabel Mundry și Das Märchenși La Douce de Emmanuel Nunes. Producția spectaculoasă Prometheus, pe care a dirijat-o la Ruhrtriennale, a primit Premiul Carl Orff în anul 2013. În 2016 și 2017, Peter Rundel a dirijat De Materie de Louis Andriessen la Armory Hall New York și la Teatro Argentino La Plata, o producție pe care a prezentat-o în premieră la Ruhrtriennaleîn 2014. Cu premiera mondială a operei LesBienveillantsde Hector Parras, regizată de Calixto Bieito, își va face prima apariție la Opera Vlaanderenîn 2019.

Născut în Friedrichshafen, Germania, Peter Rundel a studiat vioara cu Igor Ozim și Ramy Shevelov, precum și dirijat cu Michael Gielenși Peter Eötvös. Din 1984 până în 1996, a fost violonist în Ensemble Modern, cu care a avut o colaborare îndelungată și ca dirijor. Este invitat în continuare în mod regulat alături de Klangforum Wien, EnsembleMusikfabrik, CollegiumNovumZürich,EnsembleintercontemporainșiAsko|SchönbergEnsemble. Peter Rundel a fost director artistic al Orchestrei Filarmonice Regale din Flandra și a fost directorul artistic fondator al Kammerakademie Potsdam. În ianuarie 2005, a fost numit director artistic al RemixEnsemble Casa da Músicadin Porto și se bucură de un succes extraordinar alături de ansamblul de muzică contemporană la festivaluri importante din toată Europa.

De asemenea, Peter Rundel este foarte devotat dezvoltării și promovării tinerelor talente muzicale. În Porto a înființat Academia Remix pentru muzicienii și dirijorii ansamblurilor. Predă frecvent la academii ale ansamblurilor internaționale, inclusiv London Sinfonietta, UlysseusEnsemble la Manifeste Academy din Paris, Lucerne Festival Academy și laTeatroalla Scala Milano, în afara masterclass-urilor proprii de dirijat pe care le susține în Bavaria.

Peter Rundel a fost distins cu numeroase premii pentru înregistrările sale cu muzica secolului XX, inclusiv prestigiosul PreisderdeutschenSchallplattenkritik (Nono, Prometeo; Kyburz, Ensemble- undOrchesterwerke; Reich, City Life; Furrer, Piano Concerto), Grand Prix du Disque(integrala Barraqué), Echo Klassik (SprechgesängecuEnsembleMusikfabrik) și o nominalizare la Premiile Grammy (Heiner Goebbels, Surrogate Cities).