For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Reinhard Latzko | George Enescu Festival

Reinhard Latzko

Reinhard Latzko este unul dintre cei mai versatili violoncelisti ai generației sale. Pe lângă cariera sa extinsă de interpret, el și-a creat un renume mai ales ca profesor de violoncel și comunicator de succes în domeniul muzical. Născut la Freising, lângă München, a studiat cu Jan Polasek, Martin Ostertag și Heinrich Schiff. Din 1987 până în 2003, Reinhard Latzko a fost violoncelist solo al Orchestrei Simfonice Südwestfunk, dirijată de Michael Gielen.

Predarea a fost unul dintre punctele centrale ale carierei sale artistice, încă din 1990, când era tutore în Orchestra de Tineret Gustav Mahler. Din 1988 până în 2005 a preluat clasa de violoncel a lui Boris Pergamenschikow la Academia de Muzică din Basel. Din 2003 este profesor la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. Studenții săi au câștigat premii la competiții internaționale și dețin poziții de conducere în orchestrele din întreaga lume. Cursurile de master pe care le susține la nivel mondial subliniază statutul internațional al lui Reinhard Latzko ca unul dintre cei mai căutați profesori.

În plus, din octombrie 2016 este lector principal de muzică de cameră la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz.

Reinhard Latzko este el însuși câștigător a numeroase competiții naționale și internaționale, cântând ca solist și ca partener de muzică de cameră, alături de Markus Schirmer, Christian Tetzlaff, Ernst Kovacic, Christian Altenburger, Christopher Hinterhuber. A cântat în săli de concerte din întreaga lume, inclusiv Musikverein, precum și Konzerthaus din Viena, Shanghai Concert Hall, Philharmonie din Berlin, printre altele. De asemenea, a fost invitat la Bienala de violoncel din Amsterdam, Festivalul de violoncel de la Shanghai și Festivalul de Supercello din Beijing. Reinhard Latzko a cântat ca solist cu Orchestra Simfonică din Basel, Orchestra Tonhalle Zürich, Orchestra Simfonică Südwestfunk, Deutsche Kammerphilharmonie, Wiener Kammerorchester și Camerata Salzburg. Explorarea sa aprofundată în muzica contemporană a dus la premiere mondiale ale unor lucrări, inclusiv ale lui Wolfgang Rihm, Ernst Krenek și Michael Gielen.

Reinhard Latzko este director artistic al festivalului de muzică de cameră „Con anima” din Ernstbrunn.

De câțiva ani, Reinhard Latzko și-a pus amprenta asupra unei forme noi și inovatoare de conducere de orchestră, lucrând, printre altele, cu Ensemble Resonanz din Hamburg și Het Balletorkest din Amsterdam.