For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Renaud Capuçon | George Enescu Festival
Renaud Capuçon

Violonistul francez Renaud Capuçon este cunoscut la nivel internațional ca solist important, recitalist și muzician de cameră. Este apreciat și iubit pentru echilibrul său, profunzimea tonului și virtuozitate și lucrează cu cele mai prestigioase orchestre, artiști, săli de concerte și festivaluri din lume.

Născut la Chambéry în 1976, Renaud Capuçon și-a început studiile la Conservatorul Național Superior din Paris la vârsta de paisprezece ani, câștigând numeroase premii în cei cinci ani acolo. Ulterior, Capuçon s-a mutat la Berlin pentru a studia cu Thomas Brandis și Isaac Stern și a primit Premiul Academiei de Arte din Berlin. În 1997, a fost invitat de Claudio Abbado să devină prima vioară a Orchestrei Gustav Mahler, pe care a condus-o timp de trei veri, lucrând cu dirijori importanți precum Boulez, Ozawa, Welser-Möst și Claudio Abbado.

De atunci, Capuçon s-a impus ca solist la cel mai înalt nivel. Cântă cu orchestre de top precum Orchestra Filarmonică din Berlin, Orchestra Simfonică din Boston, Orchestra de Cameră a Europei, Orchestra Filarmonică della Scala, Orchestra Simfonică din Londra (LSO), Orchestra Filarmonică din New York, Orchestra Filarmonică din Viena (VPO), Orchestra din Paris, Orchestra Națională a Franței și Orchestra Filarmonică Radio France. Printre numeroasele sale colaborări cu dirijori de renume se numără cele cu Barenboim, Bychkov, Dénève, Dohnanyi, Dudamel, Eschenbach, Gergiev, Haitink, Harding, Long Yu, Paavo Järvi, Nelsons, Nézet-Seguin, Roth, Shani, Ticciati, van Zweden.

O mare dedicare față de muzica de cameră l-a condus la colaborări cu Argerich, Angelich, Barenboim, Bashmet, Bronfman, Buniatishvili, Grimaud, Hagen, Ma, Pires, Trifonov, Yo-Yo Ma și Yuja Wang, precum și cu fratele său, violoncelistul Gautier Capuçon și l-au dus, printre altele, la festivalurile din Berlin, Lucerna, Verbier, Aix-en-Provence, Roque d’Anthéron, San Sebastián, Stresa, Salzburg, Edinburgh International și Tanglewood. De asemenea, Capuçon a reprezentat Franța la unele dintre cele mai prestigioase evenimente internaționale din lume: a cântat cu YoYo Ma sub Arcul de Triumf pentru comemorarea oficială a Zilei Armistițiului în prezența a peste 80 de șefi de stat și a cântat pentru liderii mondiali la Summitul G7 de la Biarritz. Este Director Artistic al festivalurilor Sommets Musicaux de Gstaad din 2016 și Festivalul Paștelui din Aix-en-Provence, pe care l-a înființat în 2013. A fost numit recent Director Artistic al Orchestrei de Cameră din Lausanne în sezonul 2021/22.

A construit o discografie extinsă și înregistrări exclusiv cu Erato / Warner Classics. Lansările recente includ o înregistrare a Sonatelor de Bach cu David Fray, Triouri Dvořák și Ceaikovski cu Lahav Shani și Kian Soltani live la Festivalul din Aix, Cele două concerte pentru vioară de Bartok cu LSO / Roth, Brahms și Berg cu VPO / Harding și muzica de cameră de Debussy. Albumul său „Au Cinema”, cu selecții mult iubite din muzica de film, a fost lansat în octombrie 2018, primind multe aprecieri de la critici.

În 2017, Capuçon a fondat un nou ansamblu, Lausanne Soloists, alcătuit din actuali și foști studenți ai Școlii Superioare de Muzică din Lausanne, unde a ocupat funcția de profesor din 2014. Cântă pe instrumentul Guarneri del Gesù „Panette” (1737), care aparținea lui Isaac Stern. În iunie 2011 a fost numit „Chevalier dans l’Ordre National du Mérite” și, în martie 2016, „Chevalier de la Légion d’honneur” de către guvernul francez.