AGENDA ZILEI – 30 AUGUST

PE SCURT

 

  • Premieră mondială la Festivalul Enescu: publicul Festivalului va asculta în primă audiție mondială Ciclul de lieduri compus de Ondřej Adámek special pentru mezzosoprana Magdalena Kožená. Adámek a fost inspirat de vocea Magdalenei Kožená, în timpul unei întâlniri la care au participat ea și Sir Simon Rattle, soțul artistei. Sir Simon Rattle va dirija astăzi acest concert, care va fi susținut de London Symphony Orchestra, iar mezzosoprana Magdalena Kožená va fi solistă.

 

  • Ateneul român găzduiește astăzi întâlnirea extraordinară dintre pianista Maria João Pires, o artistă pentru care libertatea de a explora muzica stă înaintea rigorii, tânăra Filarmonică a Mării Baltice și dirijorul Kristjan Järvi, cunoscut pentru felul în care își pune amprenta pe fiecare program pe care îl conduce. În program, lucrări de Kristjan Järvi, Enescu și Mozart.

 

 

AGENDA ZILEI

CONCERTE

SERIA: Concerte și Recitaluri

ORA ÎNCEPERII: 16.30
ORA SOSIRII PRESEI: 16.00
LOC DE DESFĂȘURARE: Ateneul Român


FILARMONICA MĂRII BALTICE
Dirijor: Kristjan Järvi
Pianist: Maria João Pires

 

Program:
Kristjan Järvi
– Aurora
Mozart
– Concertul nr. 9 în mi bemol major pentru pian și orchestră K. 271
Enescu – Simfonia nr. 2 în la major op. 17

Kristjan Järvi trăiește și respiră muzică, folosindu-și puterea pentru a crea artă în care orice este posibil. Publicația Reuters scrie despre Kristjan Järvi că: ”și-a câștigat reputația ca fiind unul dintre cei mai isteți și inovatori creatori de programe de pe scena clasică”. Dirijorul se simte ca acasă pe marile scene internaționale, interpretând piese ale marilor clasici, de la Wagner, la Ceaikovski și de la Steve Reich la Radiohead, precum și producțiile sale originale, fără a se limita la un anumit gen muzical.

Maria João Pires a susținut prima sa reprezentație publică la vârsta de 4 ani. A studiat muzică și pian cu Campos Coelho și Francine Benoît, continuând mai târziu în Germania, cu Rosl Schmid și Karl Engel. Pianista a realizat înregistrări pentru Erato timp de cincisprezece ani și pentru Deutsche Grammophon timp de douăzeci de ani.
Încă din anii 1970, pianista a încercat constant să exploreze noi modalități prin care să arate maniera în care arta poate influența pozitiv educația, comunitatea și gândirea oamenilor. Ea a căutat în permanență prin arta sa noi căi care să încurajeze schimbul de idei, respectând dezvoltarea indivizilor și a culturilor.

 

SERIA: Mari Orchestre ale Lumii

ORA ÎNCEPERII: 19.30
ORA SOSIRII PRESEI: 19.00
LOC DE DESFĂȘURARE: SALA PALATULUI

LONDON SYMPHONY ORCHESTRA
Dirijor: Sir Simon Rattle
Mezzosoprană: Magdalena Kožená

Program:
Ondřej Adámek – Ciclu de lieduri (legat de Simfonia nr. 10 de Mahler), compus special pentru Magdalena Kožená (primă audiție)
Beethoven – Simfonia nr. 6 în fa major op. 68, Pastorala

Sir Simon Rattle
este Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Londra. Dirijorul s-a născut la Liverpool și a studiat la Royal Academy of Music. Din 1980 până în 1998, Sir Simon a fost Dirijor Principal și Consilier Artistic al Orchestrei Simfonice City of Birmingham și a fost numit Director Muzical în 1990. În 2002 a preluat funcția de Director Artistic și Dirijor Principal al Berliner Philharmoniker, unde a rămas până la sfârșitul sezonului 2017-2018. Pe lângă îndeplinirea unui program intens de concerte la Londra, Sir Simon participă în turnee în mod regulat în Europa, America de Nord și Asia și are colaborări de lungă durată cu orchestrele de top din lume.

Sir Simon Rattle a fost numit Cavaler în 1994, iar în Onorurile de Anul Nou din 2014 a primit Ordinul Meritului de la Majestatea Sa Regina Angliei

Magdalena Kožená a studiat canto și pian la Conservatorul din Brno și la Academia de Arte Dramatice din Bratislava. Laureată a mai multor premii importante în Republica Cehă și în întreaga lume, Magdalena s-a făcut remarcată la cel de-al șaselea Concurs Internațional Mozart de la Salzburg, pe care l-a câștigat în 1995. Magdalena a interpretat cu cei mai importanți dirijori din lume de-a lungul carierei sale, printre care Claudio Abbado, Pierre Boulez, Gustavo Dudamel, Sir John Eliot Gardiner, Bernard Haitink Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons, Sir Charles Mackerras și Sir Roger Norrington.

Lista sa de parteneri de recitaluri distinși îi include pe pianiștii Daniel Barenboim, Yefim Bronfman, Malcolm Martineau, András Schiff și Mitsuko Uchida, cu care a cântat în săli prestigioase precum Carnegie Hall, Wigmore Hall, Alice Tully Hall, Concertgebouw, Amsterdam, precum și la Festivalurile Aldeburgh, Edinburgh și Salzburg.

BUCUREȘTIUL CREATIV

  • Film în 7 episoade dedicat Festivalului Internațional George Enescu 2021, difuzat de TVR
    Producția Constantin Silvestri – Avant-gardist, master improviser, homme passionné
    Program: sâmbătă, 28 august 2021 – duminică, 26 septembrie 2021Realizat în Marea Britanie de Anda Anastasescu și Nicolas Gaster
    Episoade: Prelude, Lead Soldiers, The Little Shepherd, Fireworks, Pictures at an Exhibition, Nocturne.
  • Mirrors of Brâncuși
    Program: sâmbătă, 28 august 2021 – sâmbătă, 4 septembrie 2021
    LOC DE DESFĂȘURARE: SALA PALATULUI

Proiectul Mirrors of Brâncuși este o expoziție care te invită să faci parte din universul celui supranumit „inventatorul sculpturii moderne”. Proiectul urmărește conceptele de bază ale creației lui Brâncuși și le transpune în noi tehnologii pentru ca publicul să poată experimenta cu ideile care au servit drept inspirație pentru sculptor, dar și să privească în opera lui ca într-o oglindă. Verticalitate, complexitate ascunsă în linii simple, emoție și reîntoarcere către sine – asta vor descoperi cei interesați în cadrul expoziției Mirrors of Brâncuși.

Curator: Silvana Dulamă-Popa

Scenograf: Diana Miroșu

Lighting designer: Alin Popa

Muzică: Zoli Toth

Video: Dilmana Yordanova și Ovidiu Eftimie

Foto: Iulian Dinu

 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE:

DESPRE PROGRAM, ARTIȘTI ȘI NOUTĂȚI: www.festivalenescu.ro

AGENDA FESTIVALULUI cu interviuri, cronici și informații despre programul zilei: https://bit.ly/3jneKsC

ACCES PRESĂ: Accesul presei acreditate la concerte se face conform acreditării. Pentru alte evenimente, nu e nevoie de acreditare.

IMAGINI VIDEO de la TVR: Televiziunile au dreptul de a preluat imagini de la linkul de mai jos, pentru știrile lor, cu citarea sursei – TVR. Aceste imagini nu pot fi urcate pe Facebook.

ftp://ftp.tvr.ro; user:enescu.tvr; parola:b@sBx4Ui

IMAGINI FOTO ȘI VIDEO: Toate tipurile de media pot folosi imaginile foto și video oferite de Festivalul Enescu la linkul următor: https://bit.ly/3DoPoCI  . Pentru fotografii, vă rugăm să  păstrați creditul.