For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Ansamblul ICon Arts | George Enescu Festival
ansamblul-icon-arts

Ansamblul ICon Arts

Ansamblul transilvanean de muzică contemporană ICon Arts a fost înființat în cadrul Festivalului ICon Arts 2009, la inițiativa percuționistului Andrei Marcovici, a dirijorului Gabriel Bebeşelea și a managerului cultural Sebastian Gheorghiu. El se compune din 11 tineri muzicieni, avându-l ca dirijor permanent pe tânarul Gabriel Bebeşelea. Principala menire a acestui ansamblu este promovarea muzicii contemporane și atragerea publicului larg către acest gen.

ICon Arts colaborează cu diferiți artiști, între care Theo Wolters (dirijor), Ioana Ilie (pian), Bogdan Saratean (actor), Rodica Vica (soprana), dar și cu compozitori din întreaga lume, incluzind deja în repertoriul său un număr impresionant de prime audiții absolute.

Din anul 2010 Ansamblul ICon Arts este o prezență constantă pe scena festivalurilor de artă contemporană, precum SIMN (Săptamâna Internațională a Muzicii Noi), Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu, stagiunea de muzică britanică ș.a.

Ansamblul ICon Arts a fost invitat să susțina trei concerte în workshopul de compoziție din cadrul Festivalului Internațional ”George Enescu” în septembrie 2011, fiind extrem de apreciat de către compozitorii Bernard Cavanna (Franța), Dan Dediu (România), Costin Miereanu (Franța), Octavian Nemescu (România), Cornel Țăranu (România), Hubert Stuppner (Italia) și Zygmunt Krause (Polonia) – membri ai juriului Concursului Internațional de Compoziție ”George Enescu” 2011. În urma acestei experiențe, ansamblul a fost din nou selectat pentru participarea la ediția din 2013 a Festivalului Internațional ”George Enescu”.

În decembrie 2011, Ansamblul ICon Arts, dirijat de Gabriel Bebeșelea, a încheiat anul Mahler cu o interpretare rara a simfoniei nr. 4, într-o reducție de Erwin Stein. Alături de soprana Rodica Vica, interpreții au marcat ultimul concert românesc dintr-o lungă serie de evenimente aniversare dedicate compozitorului pe tot parcursul anului 2011. În martie 2012, Ansamblul ICon Arts a fost cooptat de prestigioasele formații Telemaque (Franțța) și Musiques Nouvelles (Belgia), în proiectul ECO – European Contemporary Orchestra, alături de care va concerta în anul 2013 în Mons (Belgia), Marsilia (Franța) – Capitala Culturală Europeană și Bucuresti – Festivalul ”George Enescu”.

În iulie si august 2012, la invitația Asociatiei Korvat Auki și British Council România, a susținut o serie de concerte dedicate compozitorilor finlandezi și britanici. În noiembrie 2012, ansamblul a fost solicitat să celebreze, printr-un recital extraordinar, aniversarea a 74 de ani de prezență a British Council în România.