Copilăria lui Enescu – Cea mai interactivă și veselă oră de muzică

Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si.

Acestea sunt notele muzicale și pot să vă spun că toți copiii, mai mari și mai mici, prezenți la spectacolul „Copilăria lui Enescu” le-au știut și le-au cântat, atât de jos în sus cât și de sus în jos.

Sâmbătă, 18 septembrie, dupa ora 18, sala Studio a Teatrului Odeon s-a umplut de spectatori mici, pregătiți, alături de părinți și bunici, să afle povestea copilăriei lui George Enescu. Micul Jorjac, așa cum îl alintau părinții săi, a fost dintotdeauna pasionat de sunetele din natura, pe care, mai târziu, le-a așezat în compozițiile sale.

Prietenii săi, pisica Lola, șoriceii Sică și Rică și bătrânul șobolan Sol, au fost cei care i-au ghidat pe micii spectatori să descopere primii pași în muzică ai lui George Enescu, dar și câteva elemente de educație muzicală primară. Astfel, am aflat cu toții ce sunt notele muzicale, ce este și cum arată un portativ, unde locuiește cheia sol, cum arată scrise și cum se aud notele și câte și mai câte!

Fiecare moment educativ din spectacol a fost însoțit de provocări adresate spectatorilor, probabil cea mai distractivă metodă de învățare. Am bătut din palme pe ritm, note întregi, doimi, optimi și chiar acel cuvânt mai greu pe care l-am repetat în cor, de câteva ori, șaisprezecimi, iar câteva domnișoare din public, mai curajoase, au și dansat pe muzica interpretată de actori. La finele spectacolului, unii copii au fost norocoșii câștigători ai unei cărți ce poartă titlul spectacolului și reia câteva momente biografice din copilăria celui care avea să devină faimos în întreaga lume.

Am discutat, la final, cu câțiva tineri spectatori ca să aflu dacă le-a plăcut sau ce au reținut din inedita lecție de muzică. Entuziasmul copiilor a fost extrem de mare și, dacă ar avea de ales, toți au spus că și-ar dori ca toate orele să fie la fel de vesele și frumos explicate! Ah! Și, încă ceva ce mi se pare important de precizat, mai ales în context: pe tot parcursul spectacolului, nici un telefon mobil nu a deranjat și nu a fost deranjat. Atât de captivați au fost, atât copiii, cât și părinții și bunicii!


Evenimentul a făcut parte din programul Festivalului George Enescu și, după ce am ieșit, mi-am adus aminte ceva ce toți, dar absolut toți artiștii intervievați în cadrul acestei ediții a festivalului, mi-au spus când i-am întrebat de viitor și educație. Iubirea pentru muzică, așa cum ne-a spus și înțeleptul șobolan Sol, ne ajută să fim mai buni, și, cu cât copiii ascultă muzică mai devreme, cu atât vor deveni mai dornici să-și cultive gusturile și preferințele pentru muzica clasică.

Iar eu mă bucur c-am putut fi martoră la un moment de bucurie autentică și, pentru unii dintre micii spectatori, poate prima întâlnire cu muzica clasică, dar și cu „O istorie din iubire”, așa cum au fost întreaga viață și creație enesciană. Cu astfel de inițiative, sălile de concerte nu vor rămâne nicicând fără spectatori!

a consemnat Ruxandra Predescu