Corul Filarmonicii „George Enescu”

Înfiinţat în anul 1950, Corul Filarmonicii „George Enescu” reprezintă al doilea pol muzical de anvergură al instituţiei muzicale bucureştene.

Istoria muzicii corale o precede cu mai multe secole pe a celei instrumentale şi, cel puţin cantitativ, a deţinut supremaţia chiar şi în perioada apariţiei marilor opusuri simfonice ale secolului al XIX-lea. Până la mijlocul secolului trecut însă, lucrări de mare repertoriu vocal-simfonic nu fuseseră decât sporadic reprezentate, în viaţa muzicală românească, de coruri private sau grupuri formate ad-hoc din profesionişti şi amatori, care nu se ridicau întotdeauna la nivelul Orchestrei Filarmonicii.

Odată cu apariţia Corului de Stat a avut loc o adevarată transformare a percepţiei publicului român asupra muzicii clasice. Printr-o activitate neobosita şi variată – în oratorii, misse, motete, concerte a capella – ansamblul vocal a interpretat toate capodoperele genului, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms, şi până la cele mai avangardiste opusuri ale muzicii contemporane.

Asemenea colegilor instrumentişti, membrii Corului ies adesea în prim-plan, ca solişti, în recitaluri de arii şi lieduri, ceea ce insuflă un spirit de concurenţă şi de permanentă verificare a standardului artistic al fiecarui membru în parte. Pe de altă parte, selecţia strictă a membrilor Corului şi colaborarea cu dirijori consacraţi – Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal – contribuie în egală măsura la păstrarea nivelului profesional şi situarea sa în vecinătatea standardelor impuse de Orchestra Simfonică.

Rezultă concerte de excepţie : când cele doua ansambluri cântă împreună, parcă abia atunci acustica formidabilă a Ateneului prinde viaţă. În astfel de momente se poate vorbi de ceea ce se numeşte un “spectacol total”.

Începând cu 1990, Corul Filarmonicii “George Enescu” a luat parte la manifestări extraordinare în viaţa muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki (1995) şi a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France şi Lawrence Foster o variantă de concert a operei “Oedipe” de George Enescu, în cadrul ediţiei din 1998 a Festivalului Internaţional “George Enescu”.

Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul şi pianistul Iosif Ion Prunner, membru şi continuator al unei familii renumite de muzicieni şi oameni de cultură din România. Prunner încurajează atât explorarea continuă a literaturii muzicale vocale din toate epocile, cât şi prezentarea de recitaluri de lied, susţinute de membri ai Corului şi acompaniate la pian, nu de puţine ori, de dirijorul însuşi.

Intrat de multi ani în circuitul european, Corul Filarmonicii realizează regulat turnee internaţionale, remarcându-se în săli de concert din Spania, Franţa, Italia, Bulgaria şi Grecia.