Cvartetul Solartis

Cvartetul Solartis a fost format în anul 2012 şi este alcatuit din studenţi şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Nu oricare patru muzicieni pot alcatui un cvartet, trebuie să fie patru tineri capabili care să aibă ca scop împartăsirea muzicii, atât unii altora cât şi publicului, indiferent de genul acestuia,de locaţie şi nu în ultimul rând care sa fie deţinătorii unui dozaj perfect de nonconformism,calităţi pe care cei patru membri şi le însuşesc ca nişte profesionişti. Tinerii care fac parte din acest cvartet sunt :

Sabin Penea – Vioara I, absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti,

Ana Maria Marian – Vioara II, absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti,

Laura Zecheru – Violă, absolventă a Universitaţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi

Andrei Niţescu – Violoncel, masterand al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Primul care a simţit energia generată de aceşti patru tineri şi care i-a îndrumat este Eduard Zecheru, fost membru al Cvartetului Renaissance, urmat imediat de către doamna Verona Maier, Profesor Doctor al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Cvartetul Solartis a susţinut recitaluri atât în săli consacrate ca cea a Ateneului Român din Bucureşti cât şi în alte oraşe ale ţării cum ar fi Cluj, Ploieşti sau Tulcea. În anul 2012, Cvartetul Solartis a participat la Concursul W.A.Mozart pentru Cvartete de Coarde, la Cluj, unde a câştigat Premiul al-III-lea iar la numai câteva luni distanţă au câştigat Secţia de Muzică de Cameră a Concursului “Drumul spre Celebritate”.

În anul 2013, Cvartetul Solartis a câştigat o bursă de perfecţionare la Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo. De asemenea, cei patru tineri au fost prezenţi şi la alte masterclass-uri de perfecţionare cu profesori de renume din care îi amintim pe Stefan Metz (Rector al Conservatorului de Cvartete din Amsterdam), Georg Hamman (Asistentul lui Hatto Beyerle- Alban Berg Quartet şi Profesor al Conservatorului Vienez), Bert Mooiman ( Profesor la Royal Conservatory – Hauge), Alexander Hülsoff ( Director al Orchesterzentrum Dortmund şi Director al Festivalului „Villa Musica”) şi Janis Maleckis ( Profesor la Academia de Muzica din Riga).

În toamna anului 2013, Cvartetul Solartis a fost invitat sa susţină un recital cameral în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu” iar in toamna anului 2014 au fost laureati ai Premiului al -II- a si al Premiului Special “Antonin Dvorak” la Concursul International de Muzica de Camera “Plovdiv, Bulgaria”. Încă de la începutul parcursului său, Cvartetul Solartis s-a ocupat, în paralel cu traseul lor de ascensiune profesională și de promovarea muzicii culte în România, având ca scop principal apropierea generației tinere de această latură a artei. Astfel, în 2013 a luat naștere primul priect de acest gen.

În parteneriat cu Asociația ”Carol 53 Casa Artiștilor ”, Solartis Quartet a organizat o stagiune de recitaluri camerale cu o frecvență săptămânală ce avea să dureze un an. Această lungă serie de concerte (desfășurate sub forma unor matinee muzicale, în fiecare zi de sâmbătă) a dorit să aducă publicului bucureștean o constantă în domeniul muzicii de cameră, un loc unde fiecare dintre noi putea veni sâmbătă dimineață pentru a-și bea cafeaua și a asculta muzică de cea mai bună calitate. Proiectul a fost un real succes, astfel că în anul 2014 ansamblul bucureștean a pornit un al doilea proiect, care urma sa aiba același scop. Proiectul a fost intitulat ”Tonuri și Toane ” și s-a compus din opt concerte desfășurate în săli consacrate din București la distanță de o lună unul față de celălalt, ce aveau să reprezinte un parcurs prin istoria muzicii de gen din perioada clasică până în perioana modernă.