For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Filarmonica de Stat "Transilvania" Cluj | George Enescu Festival
transilvania

Filarmonica de Stat “Transilvania” Cluj

Filarmonica de Stat “Transilvania” a fost înfiinţată în 1955, cu denumirea iniţială de Filarmonica de Stat Cluj, ca instituţie muzicală profesionistă constituită, pentru început, dintr-o orchestră simfonică mare, urmând a susţine o stagiune permanentă de concerte simfonice.

Clujul, centru de tradiţie al Transilvaniei, este un oraş al cărui profil a fost dintotdeauna puternic caracterizat prin cultura ce a înflorit aici – instituţiile sale universitare, medicale, şi nu în ultimul rând cele artistice fiind binecunoscute şi deosebit de apreciate nu doar în perimetrul naţional, dar şi în lume. Nu este deci întru nimic surprinzător faptul că, în mai puţin de zece ani de la înfiinţare, tânăra orchestră a devenit unul dintre ansamblurile simfonice de vârf din România. Artizanul acestei ascensiuni spectaculoase a fost primul dirijor şi Director artistic al instituţiei, Maestrul Antonin Ciolan, discipol al legendarului dirijor berlinez Arthur Nikisch.

Munca maestrului Ciolan a fost continuată de către doi dintre cei mai remarcabili discipoli ai săi, dirijorii Emil Simon – dirijor permanent din 1960 până de curând, director artistic între anii 1998-2000 şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca – Erich Bergel – Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca, director artistic onorific din 1994 până la moartea sa, în mai 1998 – şi Cristian Mandeal, dirijor permanent al Filarmonicii clujene între 1980 şi 1987 (actualmente director general al Filarmonicii ,,George Enescu” din Bucureşti).
Colaborările cu numeroşi artişti oaspeţi de mare renume au avut darul de a confirma valoare orchestrei şi de a contribui la creşterea sa calitativă şi artistică.
Filarmonica de Stat ,,Transilvania” a efectuat cu succes turnee în mai toate ţările Europei şi a participat la o seamă de festivaluri naţionale şi internaţionale importante, ca de exemplu acelea de la Lucerna, Bucureşti, Torino, Varşovia, Istanbul, Santander, Strasbourg, Bratislava, Berlin, Interlaken.

Discografia Orchestrei Filarmonicii “Transilvania”, realizată în principal la Casa de Discuri Electrecord şi numărând peste 150 de discuri, este una dintre cele mai valoroase şi ample realizate în ţara noastră.