Gabriel Bebeșelea

Gabriel Bebeșelea este dirijorul principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca.

Admirat pentru entuziasmul și muzicalitatea sa, s-a bucurat de o reputație care a crescut substanțial și rapid în ultimii ani, consacrându-l ca pe o stea cu o ascensiune rapidă în lumea dirijatului.

Câteva momente importante ale stagiunii de concerte 2019/2020 sunt debuturile alături de Rundfunk‑Sinfonieorchester Berlin, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestra Simfonică din Barcelona, Tonkunstler Orchestra și Orchestra Simfonică din Singapore. De asemenea, Gabriel Bebeșelea se va întoarce la Konzerthausorchester Berlin, la Orchestra Filarmonică Națională Rusă, Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgheni Svetlanov” din Rusia și la Orchestra Ulster.

Dintre angajamentele sale notabile recente amintim debuturile apreciate alături de Orchestra Filarmonică Regală și Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgheni Svetlanov” din Rusia, precum și întoarcerea la Orchestra Ulster, Orchestra Filarmonică din Zagreb, Orchestra Filarmonică Macedoneană și Orchestra Filarmonică „George Enescu”.

Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, a înregistrat un CD cu oratoriul redescoperit al lui George Enescu, „Strigoii” și a sa „Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre” (ediție curatoriată de Gabriel Bebeșelea). CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în luna septembrie 2018.

La vârsta de 31 de ani, Gabriel Bebeșelea este recunoscut drept „unul dintre cei mai talentați dirijori născuți în ultimele decenii în România” (Ziarul Festivalului George Enescu, 7 septembrie 2011) și este câștigătorul premiului întâi al Concursului de Dirijat „Lovro von Matačić” (Zagreb 2015) și al premiului întâi al Concursului de Dirijat „Jeunesses Musicales” (București 2011). Gabriel Bebeşelea a fost semifinalist la Concursul de Dirijat „Donatella Flick” organizat de London Symphony Orchestra în 2014 și semifinalist al Concursului Gustav Mahler organizat de Bamberg Symphony în 2016.

Important dirijor de operă, Bebeșelea a fost numit dirijor principal al Operei Naționale Române din Iași în 2011, devenind cel mai tânăr dirijor principal din România din toate timpurile. În anul 2015 a fost numit dirijor principal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. În 2014 a primit premiul „Cel mai bun dirijor” la Gala Premiilor Operelor Naționale Române.

Câteva elemente importante recente care i-au consolidat buna reputație de dirijor de operă includ dirijarea noii producții a „Miresei Țarului” de Rimski-Korsakov la Opera din Perm și a lucrării lui Rossini „Il viaggio a Reims” la Festivalul de Operă Rossini din Pesaro. Spectacolele au fost foarte apreciate de public și critici deopotrivă. Alături de Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, Gabriel Bebeșelea a prezentat spectacole cu o punere în scenă redusă a „Aurului Rinului” și „Walkiriei” de Richard Wagner.

Gabriel Bebeșelea se dedică redescoperirii și cercetării muzicii și este responsabil de descoperirea mai multor capodopere muzicale de mult uitate sau neglijate. În 2018, pentru a aduce această muzică la lumină, a înființat ansamblul Musica Ricercata – un colectiv artistic internațional dedicat reprezentațiilor avizate istoric ale unor compoziții muzicale de la baroc la epocile moderne, îndeosebi de muzică veche. În afara calității de director artistic al ansamblului Musica Ricercata, începând cu anul 2019, Bebeșelea este și directorul artistic al Festivalului Musica Ricercata organizat în Sibiu, orașul său natal.

În 2015, Gabriel Bebeșelea a studiat alături de doi dintre cei mai apreciați dirijori ai lumii: Bernard Haitink la Festivalul de Paște de la Lucerna și Kurt Masur la Aurora Classical Festival.

În plus, în 2011 a obținut o bursă constând într-un stagiu la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut ocazia de a asista la repetițiile și concertele unora dintre cei mai reprezentativi dirijori în momentul de față: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman și Eliahu Inbal.

În anul 2010, a absolvit Academia de Muzică din Cluj „summa cum laudae”, cu o diplomă de licență în dirijat orchestră la clasa lui Petre Sbarcea. Doi ani mai târziu, a absolvit masteratul la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa de dirijat orchestră a lui Horia Andreescu.

În 2018, Gabriel Bebeșelea a obținut titlul de doctor „summa cum laudae” la Universitatea Națională de Muzică din București cu teza „Cercetarea manuscriselor compoziționale, premisa și miza interpretării conducerii” sub îndrumarea prof. univ. Dan Dediu.

În prezent locuiește la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului din Viena, clasa prof. Mark Stringer.