Interviu Steven van Groningen

Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank România, ne-a acordat un interviu despre semificația muzicii clasice în viața sa și despre Festival.

Sunteți iubitor de muzică, de muzică clasică în particular. În momente dificile, așa cum  e pandemia, ce rol poate juca muzica clasică pentru fiecare dintre noi?

Muzică clasică îți poate schimbă starea de spirit în bine oricând – când ești obosit, supărat, trist, plictisit muzică de poate scoate dintr-o așa stare. Sau poate să-ti îmbunătățească starea semnificativ prin pace, bucurie, dragoste și toate emoțiile benefice pe care o compoziție de muzică clasică le cuprinde în ea. Așa stând lucrurile cred că pe oricine poate ajută muzică clasică, mai ales înt-un context așa de stresant cum a fost și este criză pandemică.

Cum v-ați întâlnit dumneavoastră cu muzica clasică în timpul pandemiei? Aveți vreo lucrare preferată pe care ați considerat-o mai potrivită pentru aceste vremuri?

Ascult muzică clasică de câte ori am ocazia – în casă când am un moment de respiro, în mașină, când fac sport și, poate n-ar trebui să spun asta, când vreau să mă izolez de zgomote și gălăgia din jur. În plus merg cât pot de des la concerte și mă bucur că intrăm și din acest punct de vedere în normal. Îmi doresc să depășim această perioada de restricții cu totul, iar muzică clasică m-a ajutat și mă ajută de fiecare dată să-mi îmbunătățesc sau să-mi schimb în bine starea. Îmi plac toți marii compozitori în frunte cu Enescu și e o bucurie fiecare întâlnire cu ei!

Oricând de mult ne dorim să rămânem ceea ce am fost – adică Festivalul Enescu în toată bogăția lui – ediția din acest an este marcată de pandemie. Iar pandemia a adus schimbări. Nu s-a schimbat totuși parteneriatul cu Raiffeisen Bank. De ce a rămas o prioritate pentru Raiffeisen Bank să susțină Festivalul, în momente în care multe companii și-au reorganizat strategiile de sponsorizare și de CSR?

Am văzut că din păcate ediția de acum este afectată de perioada pe care o traversăm. Suntem însă extrem de  norocoși că un astfel de eveniment se petrece în orașul în care locuim. În plus, parteneriatele pe termen lung fac parte din filozofia noastră că organizație, indiferent în ce domeniu ne implicăm. Ne dorim să dezvoltăm o relație pe termen lung cu partenerii noștri. Așa ajungem să ne cunoaștem mai bine, să înțelegem unde și cu ce putem contribui fiecare, astfel încât să aibă sens pentru ambele părți. Afinitatea noastră cu parteneri care fac lucrurile așa cum trebuie în domeniul lor, ne face să ne dorim o asociere cu Festivalul Enescu. În felul acesta cred că toată lumea are de câștigat și de învățat. Festivalul Enescu evoluează de la ediție la ediție, vedem un progres în calitatea concertelor, a artiștilor cât și a publicului pe care l-a format, l-a educat, dar și de la care a învățat enorm. Acest lucru îl avem în comun. Și noi că banca evoluăm în fiecare zi, formăm, educăm, dar și învățăm împreună cu angajații, clienții sau partenerii noștri. Este o onoare și o bucurie că putem să contribuim la fiecare ediție a Festivalului Enescu! 

Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, cea mai mare contribuție pe care Festivalul Enescu o aduce României?

E important că avem un compozitor de talia lui George Enescu ca popor și un Festival de asemenea anvergură și prestigiu ca țară! Festivalul Enescu are notorietate internațională și atrage atenția publicului din toate colțurile lumii spre București și spre România. Ne pune în valoare că țară.

Și care sunt cele trei lucruri cele mai importante pe care le aduce iubitorilor de muzică clasică din România?

Cred că putem vorbi de recunoștință, mândrie și bucurie că un eveniment de asemenea anvergură și valoare are loc în orașul nostru, în București. Asta cred că le aduce în primul rând iubitorilor de muzică clasică Festivalul Enescu – sentimente de mândrie, recunoștință și bucurie.  Mândrie că îl avem pe Enescu și un eveniment de prestigiu, recunoștință că marii muzicieni și artiști ai lunii își dau întâlnire aici și bucuria că ne întâlnim în fiecare seară cu muzică clasică de calitate.

Sunteți din 2015 unul dintre partenerii fideli ai Festivalului – l-ați văzut crescând și reinventându-se. Ce credeți ca va fi special la ediția din 2021 a Festivalului Enescu, după un an în care sălile de concerte au fost închise și oamenii nu au putut să se bucure de muzică?

Acum mai mult că oricând cred că emoția și bucuria se vor simți mai puternic din aplauzele de la fiecare concert. Cred că oamenii au așteptat mult mai nerăbdători și mai recunoscători ediția din acest an a Festivalului Enescu. Iar bucuria și participarea oamenilor va fi pe măsură. Mă aștept la săli și concerte încărcate de emoție și de bucurie.

Dacă muzicianul George Enescu ar mai fi fost astăzi printre noi, ce credeți că i-ar fi plăcut cel mai mult la Festivalul Enescu?

Pot să spun ce îmi place mie și sper că i-ar fi plăcut și lui Enescu. Dincolo de muzică minunată și artiștii de prestigiu pe care îi aduce la București, îmi place atmosfera din oraș când avem Festivalul, pentru că parcă toți oamenii de pe stradă împrumută din frumusețea și puritatea muzicii clasice, au o energie specială, bucurie și elegantă. Seară de seară vezi oameni cu zâmbetul pe buze, îmbrăcați elegant care se grăbesc spre sălile de concerte. E o bucurie, nu-i așa?

În 2021 se împlinesc 140 de ani de la nașterea muzicianului de geniu George Enescu. Aproape 2 decenii vă leagă de România. Cum vedeți, din unghiul iubitorului de cultură și muzică bună, percepția românilor cu privire la personalitatea și geniul lui George Enescu? Aveți vreo piesă enesciană care vă place în mod special sau care v-a impresionat?

Fără doar și poate opera Oedip, pe care am redescoperit-o și o păstrez în amintirile dragi sufletului meu datorită Festivalului Enescu. M-a impresionat puternic și îmi place forță ei – Rapsodia Română, dar știu că  toată creația lui Enescu merită ascultată. Îmi place să ascult sonata pentru Cello și Pian, duminica dimineață la o cafea.  Personalitatea și opera lui Enescu trebuie onorată de fiecare dintre noi.

Care sunt top 5 concerte preferate din programul jubiliar al Festivalului? Sunt artiști de care v-ați atașat și doriți să îi vedeți sau revedeți în acest an?

La multe concerte nu pot ajunge din cauza agendei mele încărcate. Mi-a fost greu să aleg, că la fiecare ediție de altfel. Sper să îl revăd per Vladimir Jurowski, de dată asta cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziuni din Berlin, pe Joshua Bell la Ateneu cu The Acedemy of St Martin în the Fields, pe Maxim Vengerov și bineînțeles, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam.