Minute lungi de aplauze intense…

Concert maiestuos la Ateneul Român, susținut de Camerata Regală, unul dintre ansamblurile tinere ale scenei muzicale românești. Camerata Regală își desfășoară activitatea din anul 2009, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu, motiv pentru care orchestra a fost și este alături de Casa Regală a României în cele mai importante momente oficiale. 

Tânărul dirijor Constantin Adrian Grigore, unul dintre membrii fondatori ai Cameratei Regale, este un muzician cu foarte mult talent și potențial și se bucură, de altfel, de o carieră artistică internațională de mare succes, având la activ numeroase premii, distincții și colaborări cu orchestre de prestigiu. Programul ales a inclus, în prima parte, Suita Sf. Paul (Op. 29, nr. 2) pentru orchestră de coarde compusă de Gustav Holst în 1912 și publicată, după unele revizuiri, în 1922. Suita își ia numele de la St. Paul’s Girls’ School, o instituție de învățământ din Londra unde Holst a fost director muzical pentru câțiva ani. Dirijorul și orchestra au marcat vesel și hotărât începutul primei părți, atmosfera juvenilă, plină de viață ce definește până la sfârșit întreaga lucrare. În partea a doua, am admirat legănarea melodică a ansamblului, solo-ul de violă (Iulian Popovici) și delicatețea acompaniamentului în pizzicato. Chiar dacă în partea a III-a, muzica se liniștește (dar nu pentru multă vreme!), solo-ul de vioară și apoi duetul vioară-violă s-au împletit luminos cu pasajele în forță ale întregului ansamblu (solo vioară Radu Chișu). În partea a IV-a ne-am surprins bătând discret din picior ritmurile dansurilor populare pe care orchestra și dirijorul le-au redat cu avânt și prospețime. 

A doua lucrare din program, Anotimpurile la Buenos Aires de Astor Piazzola, în aranjamentul orchestral al lui Fabián Bertero, a adus colaborarea cu renumitul violonist Shlomo Mintz. Lucrarea a propus o atmosferă exotică și extrem de dinamică, ce a purtat publicul în ritm de tango într-o călătorie imaginară pe străzile din Buenos Aires însoțită de ecouri de secol XVIII italian. Violonistul Shlomo Mintz este apreciat pentru versatilitatea stilistică și tehnica impecabilă. Partitura lui Piazzola i-a solicitat toate valențele tehnice și expresive pentru reușita acelui tipic, unic și inimitabil balans argentinian/tango între melodie, ritm, sonoritate, efecte specifice și trăiri intense… Colaborarea sa cu Camerata Regală în cadrul festivalului „Enescu” a fost o minunată ocazie pentru a pune în evidență o interpretare de excepție dublată de o perfectă sinergie și omogenitate timbrală dintre orchestră și solist.

În partea a doua a concertului, programul a inclus Souvenir de Florence, Op. 70, lucrare compusă în vara anului 1890 de P. I. Ceaikovski. Camerata Regală și dirijorul ei, Constantin Adrian Grigore, au adus acum pe scena Festivalului „Enescu” un suflu dinamic și jovial, și au propus o cheie de lectură nouă, dintr-o perspectivă contemporană, ce a conferit unitate și eleganță stilistică interpretării. Minute lungi de aplauze intense au răsplătit din plin artiștii, la sfârșitul concertului.

Articol realizat de Alexandra Solea