Opera 9 – o interpretare contemporană a mitului lui Oedip

Muzeul Național “George Enescu”

12.09

18.00

Acces liber

Iubiți muzica de cameră, vocile de operă și dramaturgia zilelor noastre? Muzeul Național George Enescu programează în cadrul Bucureștiului Creativ concertul OPERA 9 – Variațiuni contemporane pe o temă de George Enescu. Aflați cum ar putea fi scrisă și auzită tragedia lui Oedip în secolul 21, în viziunea compozitorilor Adina Sibianu, Gabriel Mălăncioiu, Sebastian Dumitrescu, Cristian Bence-Muk, Megumi Okuda, Diana Iulia Simon, Alexandru Sima, Diana Rotaru și Sabina Ulubeanu, pe un libret de Rucsandra Pop. Un cântec de leagăn, o ședință de psihoterapie, o molimă tehnologică, Oracolul-Robot Siri sau orbul care vede Adevărul sunt doar câteva dintre momentele incitante ale noii opere pe care le puteți asculta doar în data de 12 septembrie, la ora 18, în Aula Palatului Cantacuzino. Interpretează mezzosoprana Antonela Bârnat, basul Iustinian Zetea și ansamblul SonoMania, dirijat de Simona Strungaru.

OPERA 9 este un eveniment special organizat de Muzeul Naţional „George Enescu”, sub coordonarea compozitoarei Adina Sibianu. Opera celor 9 compozitori face parte din Proiectul N-ESCU, început în 2015 pentru a încuraja creaţia muzicală contemporană, aducând în acelaşi timp publicul mai aproape de creatorii şi de tendinţele zilelor noastre. Realizat anual, Proiectul N-ESCU propune tinerilor compozitori să realizeze variaţiuni contemporane pe teme de Enescu sau pe motive extrase din creaţia marelui compozitor.

Opera Oedipe a fost lucrarea de suflet a lui George Enescu, căreia i-a dedicat aproape 10 ani din viață. După împlinirea a 80 de ani de la premiera mondială a acestei lucrări, 9 compozitori din tânăra generaţie aduc un omagiu capodoperei enesciene prin realizarea a 9 variațiuni contemporane pe motive muzicale extrase din creația marelui compozitor; „Semnătura muzicală” a lui Enescu (En [mi] – ES [mi bemol] – Cu [do]) este unul din motivele melodice pe care le-au utilizat cei 9 compozitori și le-au integrat în noile lucrări.