For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser ORCHESTRA NAȚIONALĂ A RADIODIFUZIUNII ROMÂNE | George Enescu Festival

ORCHESTRA NAȚIONALĂ A RADIODIFUZIUNII ROMÂNE

Profilul, repertoriul și istoria Orchestrei Naționale Radio se definesc de aproape un secol de cultură națională pe planul creației, interpretării și difuzării muzicii în România. Odată cu momentul lansării postului public de radio, în 1928, s-a înfiintat, din inițiativa și sub conducerea compozitorului Mihail Jora, Orchestra Simfonică Radio, ce se afirmă prin concerte publice începând cu anul 1932.

O problematică deosebit de complexă este reprezentată de configurația repertorială, prin cerința de a fi cuprinse genurile muzicale reprezentative ale tuturor epocilor de la muzica Barocului la lucrări ale contemporaneității. Totodată, mai mult decât oricare formație de profil simfonic Orchestra Națională răspunde misiunii onorante a difuzării creației componistice naționale. În această privință, formația devine ansamblul cu cel mai mare numar de prime audiții ale compozitorilor români, promovând în sala de concert, pe calea undelor, prin înregistrari speciale pentru disc și Fonoteca de Aur, creația compozitorilor români unele interpretări fiind programate prin Uniunea Europeană de Radio. Aflată la nivelul celor mai importante ansambluri orchestrale aparținând radiodifuziunilor europene, producția acestui ansamblu de elită a fost onorată și cu importante distincții naționale și internaționale pentru discurile realizate – „Charles Cros”, Franța; „Puerta del Sol”, Uruguay; „Koussevitzky”, SUA.

În perioada mai recent, Orchestra Națională Radio s-a impus prin turneele întreprinse – Franța, Italia, Germania, Spania, Elveția, Rusia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Japonia, China – și participările la festivaluri internaționale, evenimente care i-au confirmat pretutindeni prestigiul. Critica muzicală românească și internațională subliniază valoarea acestei formații valoroase în cadrul vieții concertistice contemporane, asemenea orchestrelor de tradiție ale Radiodifuziunilor lumii, cu un profil de unicat în dialogul cu publicul, muzicienii și formațiile simfonice românești.