Orchestra şi Corul Operei Naţionale Bucureşti

După jumătatea secolului al XIX-lea, în paralel cu teatrul italian inaugurat la Bucureşti în 1843, activează trupe lirice româneşti şi se evidenţiază pe plan internaţional voci celebre. În 1833 se înfiinţase la Bucureşti Societatea Filarmonică, iar un an mai târziu – Şcoala de muzică vocală, declamaţie şi literatură din cadrul acestei societăţi. În 1864 iau fiinţă conservatoare de muzică şi declamaţie la Iaşi şi Bucureşti, astfel încât se întruneau condiţiile pentru pregătirea profesională a tinerilor care doreau o carieră în lumea muzicii, implicit a teatrului liric.

După 1870, George Stephănescu, în calitate de compozitor, pedagog şi dirijor, supranumit “părintele Operei Naţionale Bucureşti”, a desfăşurat o activitate importantă în impunerea unei trupe lirice româneşti ca instituţie de stat. La 8 mai 1885, se lansează cea mai importantă trupă lirică bucureşteană, cu opera “Linda di Chamounix” de Gaetano Donizetti. De la început, repertoriul acesteia este complex, prezentându-se, pe lângă operete şi vodeviluri, lucrări de operă italiene şi franceze.

În 1921, Societatea “Opera” primeşte fondurile necesare pentru instituţionalizare şi astfel se formează Opera Română (fosta denumire a Operei Naţionale Bucureşti). Cu această ocazie, sunt îndeplinite cerinţele pentru formarea Orchestrei şi Corului ONB, ca ansambluri permanente în cadrul acestei instituţii. Spectacolul de inaugurare a Operei Române este opera “Lohengrin” de Richard Wagner, cu George Enescu la pupitrul dirijoral.

După 1950, Opera Naţională Bucureşti primeşte un sediu propriu (actualul sediu), cu toate dotările necesare pentru realizarea de spectacole de înaltă ţinută. De-a lungul timpului, dirijori de renume precum Umberto Pessione, Egizio Massini, Jean Bobescu, Ionel Perlea, George Georgescu, Alfred Alessandrescu, Constantin Silvestri, Cornel Trăilescu, Constantin Bugeanu, Mihai Brediceanu, Carol Litvin, Paul Popescu şi recent Iurie Florea, Vlad Conta, Tiberiu Soare şi Ciprian Teodoraşcu au condus reprezentaţiile ONB, un repertoriu vast alcătuit din peste 150 de lucrări de operă şi balet. Corul ONB s-a bucurat de prezenţa marelui maestru Gheorghe Kulibin, iar în ultimii 50 de ani, de cea a maestrului Stelian Olariu.

În prezent, Orchestra ONB, respectiv Corul ONB cuprind fiecare cca 100 de muzicieni. Pe lângă repertoriul Operei Naţionale Bucureşti, atât artiştii Orchestrei, cât şi cei ai Corului participă la producţiile Studioului Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” din cadrul instituţiei, susţinând în Foaierul galben al teatrului recitaluri, concerte de muzică de cameră şi spectacole experimentale.

La împlinirea a 90 de ani de la instituţionalizarea Operei Naţionale Bucureşti, artiştii ONB prezintă în cadrul Festivalului Internaţional şi Concursului “George Enescu” două lucrări de referinţă, operele “Oedipe” de George Enescu şi “Lohengrin” de Richard Wagner.