For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Robert King – George Enescu Festival
robert king

Robert King

ROBERT KING este aclamat drept unul dintre cei mai buni dirijori britanici ai generaţiei sale bucurându-se timp de 34 de ani de o carieră dinamică pe tot globul, cu un repertoriu neobişnuit de variat, care se întinde pe cinci secole.

Născut în 1960, a fost corist în Choir of St John’s College din Cambridge, unde evoluţiile sale solo au inclus o înregistrare cu vânzări foarte bune a Recviemului de Duruflé. În timp ce studia la Universitatea Cambridge University în 1980, a pus bazele orchestrei de instrumente de epocă şi ale corului The King’s Consort, cu care a făcut turnee în aproape toate ţările Europei, în America de Nord şi de Sud şi în Orientul îndepărtat. A debutat ca dirijor la BBC Proms în 1991 şi, de atunci, a mai fost invitat de şapte ori. Are la activ 100 de înregistrări care s-au vândut în 1.500.000 de exemplare şi au câştigat numeroase premii internaţionale. În prezent, înregistrează pentru casa de discuri VIVAT: înregistrarea sa cu Stanford şi Parry a fost finalistă la Premiile Gramophone din 2013.

Programul internaţional încărcat al lui Robert King include concerte în SUA cu New World, Seattle, Baltimore, Houston, Oregon, Detroit, Atlanta, National, Minnesota şi Pacific Symphony Orchestra, în Canada cu Calgary Philharmonic Orchestra, Manitoba Chamber Orchestra şi Les Violons du Roy, în Scandinavia cu Bergen Philharmonic, Danish National Radio, Stavanger, Malmö, Trondheim, Sondjelands, Norrköping, Århus, Aalborg şi Iceland Symphony Orchestra, în Italia cu Orchestra naţională a RAI şi cu Orchestra Verdi Milano, în Germania cu NDR şi WDR Symphony Orchestra, Hamburg Symphony şi Munich Radio Orchestra, în Elveţia cu Zurich Chamber Orchestra şi RTSI Symphony, în Franţa cu Monte Carlo Philharmonic, în Olanda cu Nederlands Kamerorkest, în Spania cu Orquesta Sinfónica de Tenerife, Orquesta Ciudad de Barcelona, Orquesta Sinfónica de Navarra, Orquesta y Coro de la Comunidad de Madrid, Real Filharmonia de Galicia şi Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, cât şi în Hong Kong cu Hong Kong Sinfonietta. King este de asemenea un dirijor recunoscut de cor, care a lucrat cu Nederlands Kamerkoor, Orfeo Catala, Orfeón Donostiarra, Swiss Radio Choir, Collegium Vocale Ghent şi BBC Singers. Lucrările de opera include Ottone de Handel în Japonia şi în Marea Britanie, Ezio de Handel la Paris, The Indian Queen de Purcell în Marea Britanie şi în Germania, The Fairy Queen tot de Purcell în Spania şi Marea Britanie şi Armide de Gluck la Buxton Festival.

Repertoriul lui Robert King, pe lângă laudele deosebite primate pentru interpretarea deosebită a muzicii baroce, include de asemenea o paletă largă de lucrări clasice şi romantic timpurii, atât simfonice, cât şi corale, cu un focus special pe muzica lui Mozart, Haydn şi Mendelssohn, dar şi o specializare permanentă în compozitorii englezi de la începutul secolului 20, în particular în lucrările compuse de Vaughan Williams, Stanford şi Parry.

King este considerat un expert în muzica lui Henry Purcell: pe lângă numeroasele ediţii de înregistrări cu lucrările compozitorului, a fost Director Artistic al Festivalului Tricentenar Purcell de la Wigmore Hall şi autorul “biografiei definitive” a compozitorului. Poate fi urmărit frecvent la BBC, unde scrie şi prezintă diferite emisiuni. În lumea muzicii de film, King a fost consultant musical pentru Regatul cerului regizat de Ridley Scott, iar interpretările sale la clavecin se aud pe marele succes Shrek 2; alte proiecte la Hollywood includ Cronicile din Narnia, Piraţii din Caraibe, Aruncat în canal şi, asistat de compozitorul premiat Hans Zimmer, Codul Da Vinci.

Concertele din 2014-15 includ Dido and Aeneas şi King Arthur de Purcell la Barcelona, Madrid şi Viena, The Coronation of King George de Purcell în diferite ţări europene, Misa în si minor de Bach la Lucerne, Messiah şi Belshazzar de Handel la Versailles, Annecy, La Chaise-Dieu şi Marsilia, Dies Natalis de Finzi şi Les Illuminations de Britten la Wigmore Hall şi în Franţa, versiunea radicală a lui Mendelssohn după Israel in Egypt de Handel la Leipzig Gewandhaus, pe lângă turnee în Franţa, Ungaria, Malta, Romania, Elveţia şi Spania. Noi înregistrări de CD-uri, care urmează discului de muzică sacră de Stanford şi Parry nominalizat la premiile Gramophone pentru VIVAT label, includ musică de Purcell, Couperin, Monteverdi şi Handel.