For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Rumon Gamba | George Enescu Festival
Rumon Gamba

Dirijorul britanic Rumon Gamba a ocupat funcțiile de dirijor principal și director muzical al NorrlandsOperan între anii 2008 și 2015 și dirijor șef al Aalborg Symfoniorkester între 2011 și 2015. De asemenea, a fost dirijor șef și director muzical al Orchestrei Simfonice din Islanda între 2002 și 2010. Conduce  în mod regulat orchestrele BBC și a avut de asemenea apariții la BBC Proms cu mai multe ocazii.

Considerat un susținător al muzicii noi, Gamba a dirijat mai multe lucrări de înaltă calitate în premieră, inclusiv premierele mondiale ale Two Boys de Nico Muhly la Opera Națională Engleză, Concertul de violă al lui Brett Dean, împreună cu compozitorul și Orchestra Simfonică BBC; premiere naționale ale Dancer in the Dark de Poul Ruders și Blood on the Floor de Mark-Anthony Turnage, Scherzoid cu NorrlandsOperan și premiera australiană a versiunii originale a Simfoniei nr.5 de Sibelius cu Queensland Symphony Orchestra. În 2016 a dirijat The African Prophetess de Larsson Gothe, cu Orchestra NorrlandsOperan și Cape Town Opera Chorus, ca parte a săptămânii compozitorilor Royal Stockholm Orchestras. A apărut la Festivalul Enescu 2017 cu lucrări de Sven Helbig și Rolf Martinsson. Rumon s-a întors la BBC Proms în 2017 pentru a dirija o comisie BBC a lui Michael Gordon pentru Ansamblul de jazz ‘Bang on a Can All-Stars’ împreună cu Proms Youth Ensemble. De asemenea, a colaborat cu Ittai Shapira și Lotta Wennäkoski cu BBC National Orchestra of Wales și, respectiv, Kymi Sinfonietta.

Punctele culminante ale stagiunii 2019/20 ale lui Gamba includ dirijarea proiectului Island Nation al lui Francesco Tristano cu Orchestra Filarmonică din Hong Kong și dirijarea Orchestrei Filarmonicii BBC.  Gamba revine, de asemenea, împreună cu Orquesta Sinfónica de Galicia, orchestrele Oulu Symphony, Romanian Radio Symphony, Macedonian Philharmonic și RTE National Symphony.

Acestea vin în continarea stagiunii extrem de reușite din 2018/19 a lui Rumon Gamba, care a inclus concerte cu Filarmonica Rotterdam, Filarmonica din Bruxelles și orchestrele simfonice BBC și Sinfónica de Galicia ca parte a Festivalului Musika-Música de la Bilbao. A deschis sezonul dirijând Rigoletto cu Opera Scoțiană în regia lui Matthew Richardson.

Rumon Gamba a dirijat diverse opere, inclusiv Carmen, La bohème, Otello și Candide. Cu ocazia celebrării statutului de Capitală Europeană a Culturii în 2014 a Umeå, Gamba a dirijat NorrlandsOperan într-o producție în aer liber a Elektra cu La Fura dels Baus, care a fost mult apreciată de critici. Atât cu NorrlandsOperan, cât și cu Aalborg Symfoniorkester, Gamba și-a continuat concertele sale cunoscute organizate târziu în noapte și destinate adulților tineri, pe care le-a introdus pentru prima dată în timpul parteneriatului cu Orchestra Simfonică din Islanda.

Gamba înregistrează exclusiv pentru Chandos Records. Proiectele sale includ o serie de lucrări orchestrale ale lui D’Indy cu Orchestra Simfonică din Islanda – prima dintre ele fiind nominalizată la un premiu Grammy. Cele mai recente înregistrări ale sale includ lucrări ale compozitorului suedez, Dag Wirén cu Orchestra Simfonică din Islanda și un disc de British Tone Poems Vol. 1 cu Orchestra Națională BBC din Țara Galilor.

 Gamba a studiat cu Colin Metters la Academia Regală de Muzică și a devenit primul student în arta dirijorală care a primit DipRAM. A câștigat Lloyds Bank BBC Young Musicians Conductors Workshop în februarie 1998, apoi a devenit asistent și apoi dirijor asociat la BBC Philharmonic, post pe care l-a ocupat până în 2002. Academia Regală de Muzică i-a recunoscut contribuția în domeniul muzical când i-au oferit rolul de Asociat în același an. În 2017, a devenit membru al Academiei Regale de Muzică.