Ruxandra Donose

Ruxandra Donose se remarcă între cele mai renumite mezzo-soprane ale generaţiei mai tinere datorită complexităţii personalităţii sale artistice. Tonul vocii ei este în acelaşi timp special, întunecat, cald, senzual şi nobil, iar registrul ei vocal este amplu şi fără greşeală în ce priveşte omogenitatea registrelor. Tehnica excelentă a vocii îi asigură uşurinţa şi acurateţea în partiturile de virtuozi, dar şi frazarea amplă, nuanţată fin într-un legato impecabil în celelalte tipuri de partituri.

Ruxandra Donose este atât o prezenţă atractivă pe scenă, cât şi o actriţă foarte talentată, convingătoare în cele mai diverse roluri feminine, dar şi în cele masculine (în travesti). Inteligenţa ascuţită, cunoştinţele muzicale şi generale aprofundat, un simţ absolut remarcabil al stilului îi permit Ruxandrei Donose să ajungă la cel mai înalt nivel artistic nu doar într-un repertoriu de operă extrem de divers, cât şi în lieduri şi în piesele vocal-simfonice.

Acestea sunt premisele unei cariere solide, în plină creştere, construite pas cu pas de la bun început.

Născută la Bucureşti într-o familie de muzicieni, Ruxandra Donose a apărut pe scena de concert încă din copilărie, ca pianistă. Licenţiată a Universităţii de Muzică din Bucureşti, la clasa Georgetei Stoleru, a urmat de asemenea cursuri de vară pentru lied şi oratoriu la Weimar cu Lore Fischer. Din 1992, studiază la Viena cu Carol Blaickner-Mayo şi Carol Byers. I-au fost decernate numeroase premii naţionale şi internaţionale, fiind printre altele laureată a Concursului Internaţional de la Munchen (1990) şi al celui de la Washington (1991).

Solistă a operelor din Constanţa – România (1989-1991), Basel – Elveţia (1991-1992) şi Viena – Austria (1992-1998), Ruxandra Donose a avut în acelaşi timp o activitate foarte bogată pe scene de operă şi de concert în foarte multe alte centre muzicale ale lumii, acumulând în zece ani de carieră un palmares artistic impresionant.