For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Santtu-Matias Rouvali | George Enescu Festival

Santtu-Matias Rouvali

În sezonul 2020/21, Santtu-Matias Rouvali își continuă activitatea în calitate de Dirijor Șef al Simfoniei din Göteborg și în calitate de Dirijor Principal desemnat al Orchestrei Philharmonia, unde îl succede pe Pekka Salonen în 2021/22. Pe lângă aceste roluri, el își păstrează poziția îndelungată de Dirijor Șef la Tampere Philharmonic Orchestra aproape de casa sa din Finlanda.

Începând sezonul în putere, Rouvali își va face debutul foarte așteptat la BBC Proms cu Philharmonia Orchestra, interpretând Concertul pentru pian de Bach și Concertul pentru pian nr. 24 de Mozart cu Vikingur Ólaffson, alături de Till Eulenspiegels și Death in Transfiguration de Strauss. De-a lungul sezonului, își continuă colaborările cu orchestrele de top din toată Europa, inclusiv NDR Elbphilharmonie Orchestre, Tonhalle-Orchester Zürich, Orchestre Philharmonique de Radio France, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin și Münchner Philharmoniker și soliști precum Martin Fröst, Alice Sara Ott, Pekka Kuusisto, Bryce Dessner, Henning Kraggerud, Nina Stemme și Alexander Melnikov.

Sezonul Gothenburg al lui Rouvali se deschide cu Ring without Words de Wagner, însoțit de Kindertotenlieder de Mahler, înainte de a începe un turneu în Spania în octombrie. Interpretând un program variat ce conține Simfonia nr. 4 de Ceaikovski și Concertul pentru violoncel de Dvořák, orchestra va cânta la Barcelona, ​​Madrid, Alicante, Valencia și San Sebastian, alături de solistul Truls Mørk.

Un turneu în Finlanda, țara de origine a lui Rouvali, va fi, de asemenea, începutul sezonului său cu Orchestra Philharmonia: va cânta la Helsinki și Tampere sub tema Naturii, va dirija In Nature’s Realm de Dvorak într-un program care va cuprinde și muzică de Rachmaninov și Ceaikovski, alături de pianistul Denis Kozhukhin. Alte atracții ale sezonului la Londra includ Carmina Burana, de Orff, cu Philharmonia Chrous, precum și concerte cu Lars Vogt.

Dirijor Principal al Filarmonicii Tampere din 2013, în primăvara anului 2021 Rouvali va duce orchestra pentru a doua oară în Japonia, după turneul de debut foarte reușit din 2017. Turneul va ajunge în mai multe orașe japoneze importante și va prezenta un program nordic-rusesc alături de solistul Nemanja Radulović.

Adăugând o altă piatră de temelie la mandatul său de la Göteborg, Rouvali își pune amprenta pe impresionanta moștenire de înregistrări ale Orchestrei. În ianuarie 2019, orchestra a lansat un celebru prim disc al unui ambițios ciclu Sibelius, alăturând Simfonia Nr.1 cu poemul de ton timpuriu En saga. Albumul a câștigat premiul Gramophone Editor’s Choice, Choc de Classica, un premiu de la German Record Critics și prestigiosul premiu francez Diapason d’Or „Decouverte”. În februarie 2020, a lansat al doilea volum, care prezintă Simfonia nr. 2 a lui Sibelius și King Christian II, care a primit, de asemenea, un premiu Choc de Classica. Sunday Times a declarat că „Datorită modelării muzicale generale a dirijorului Santtu-Matias Rouvali și a unei precizii ritmice care lasă totuși intacte frazele caracteristice fluide ale compozitorului, performanța interpreților de la Gothenburg, frumos echilibrată și colorată caracteristic, este puternic convingătoare.”

Cu Orchestra Filarmonică Tampere și violonistul Baiba Skride a înregistrat cinci concerte sub egida Orfeo: Nielsen, Sibelius, Bernstein, Korngold și Rózsa.

Pe lângă cariera plină de dirijor simfonic, în calitate de Dirijor Șef la Tampere a dirijat La forza del destino de Verdi și premiera mondială a lucrării My Brother’s Keeper (Veljeni vartija) de Olli Kortekangas cu Tampere Opera în primăvara anului 2018.