For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser SHLOMO MINTZ | George Enescu Festival

Shlomo Mintz este considerat de colegi, public și critici ca fiind unul dintre cei mai importanți violoniști ai timpului nostru, apreciat pentru muzica sa impecabilă, versatilitatea stilistică și tehnica superioară. Este de mult timp aclamat ca un artist invitat respectat, alături de marile orchestre și dirijori de pe scena internațională, și continuă să încânte publicul cu felul în care cântă.

A primit de-a lungul timpului numeroase premii internaționale de prestigiu, inclusiv Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana, Diapason D’Or, Grand Prix du Disque, Gramophone Award, Edison Award și Cremona Music Award, iar în 2006 i s-a acordat o diplomă onorifică de la Universitatea Ben-Gurion din Beersheba (Israel).

Născut la Moscova, a emigrat în Israel când avea 2 ani, unde a studiat cu Ilona Feher, care l-a prezentat pe Mintz lui Isaac Stern, acesta devenind ulterior mentorul său. De asemenea, a fost student al lui Dorothy DeLay la New York.

Pe scenă de la o vârstă fragedă, a colaborat de-a lungul carierei sale cu artiști celebri precum Isaac Stern, Mstislav Rostropovich, Zukerman, Itzhak Perlman, Zubin Mehta, Claudio Abbado, Carlo Maria Giulini, Riccardo Muti, Yuri Temirkanov, Ida Haendel și Ivry Gitlis, printre mulți alții, și a cântat cu cele mai bune orchestre din lume precum Orchestrele Filarmonice din Berlin, Viena, Amsterdam (Concertgebouw), Chicago, Los Angeles, Philadelphia și New York.

La 18 ani, Mintz s-a lansat într-o carieră paralelă ca dirijor și, de atunci, a dirijat orchestre apreciate la nivel mondial, incluzând Orchestra Filarmonică Regală (Marea Britanie), Orchestra Simfonică NHK (Japonia) și Orchestra Filarmonică din Israel.

Este unul dintre fondatorii cursului internațional de vioară Keshet Eilon din Israel, un program de vară de nivel avansat pentru tineri violoniști talentați din întreaga lume, ce are loc în Kibbutz Eilon, Israel. Acesta a fost organizator timp de optsprezece ani (1992-2010) și este unul dintre principalii responsabili și cofondator al proiectului „Violins of Hope”: patruzeci și cinci de vioare ai căror proprietari și-au pierdut viața în ghetouri și lagăre de concentrare în timpul celui de-al doilea război mondial, restaurate și expuse în cadrul unor evenimente la nivel internațional. Viorile Speranței au fost prezentate într-un eveniment special la Ierusalim pentru aniversarea de șaizeci de ani de la formarea statului Israel.

Pentru a sărbători cea de-a 60-a aniversare a lui Mintz, Deutsche Grammophon a relansat înregistrările acestuia sub forma unei ediții speciale de 13 CD-uri care includ interpretări ale concertelor legendare de vioară de Mendelssohn, Prokofiev, Sibelius, Lalo și Vieuxtemps cu mari orchestre și dirijori. Recent, Mintz a adăugat compoziția muzicală listei sale de talente ca violonist, violist și dirijor: piesa sa ”Anthem to an Unknown Nation” a avut premiera în iunie 2017 la Sala Mare Vigadó, Budapesta, și Sonatina sa pentru vioară și pian a avut premiera la Domodossola și Istanbul în octombrie 2017.

Invitat în mod regulat ca jurat de cele mai prestigioase competiții internaționale, Mintz a fost membru al juriului pentru Concursul Ceaikovski din Moscova, Concursul Internațional de Muzică Regina Elisabeta din Bruxelles și Concursul internațional Henryk Wieniawski de la Poznań, Polonia. De asemenea, a fost invitat să fie președintele juriului pentru Concursul de vioară Munetsugu Angel din Japonia timp de mai mulți ani. Din 2002 până în 2011, a fost președintele juriului pentru Concursul internațional de vioară Sion Valais din Elveția și din 2012 până în 2018 a fost Director Artistic al evenimentului Crans-Montana Classics, un masterclass și festival de vioară la nivel înalt, tot în Elveția.

În prezent, este mentor și președinte al juriului pentru Concursului Internațional de Vioară din Buenos Aires, Argentina, președinte al juriului și Director Artistic al Festivalului Tucuman (Argentina) și al Concursului Național de Vioară, precum și președintele Concursului de vioară Ilona Fehér din Budapesta, Ungaria.

În 2019, sub egida DECCA, a lansat Șase Sonate pentru vioară Op. 27 de Ysaÿe și un CD cu Concertele lui Mendelssohn.