For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Simon Keenlyside | George Enescu Festival

Simon Keenlyside

Veneratul bariton britanic Simon Keenlyside s-a născut la Londra. Cântă la cele mai faimoase teatre de operă din lume și are o colaborare deosebit de strânsă cu Opera Metropolitană din New York, Opera Regală din Covent Garden și Operele de Stat din Viena și Bavaria, unde rolurile sale includ Prospero în The Tempest, Posa în Don Carlo, Père Germont în La Traviata, Papageno în Flautul fermecat, Contele Almaviva și rolurile principale în Don Giovanni, Eugene Onegin, Pelléas și Mélisande, Wozzeck, Billy Budd, Hamlet, Macbeth și Rigoletto.

Simon a început sezonul 2020/21 cu Wozzeck la Opera de Stat Bavareză și se va întoarce la München mai târziu în sezon pentru apariții ca Macbeth, Amfortas în Parsifal și Père Germont în La Traviata. Alte momente importante ale sezonului vor include Don Carlo la Opera din Zurich, concerte cu Orchestra Radiodifuziunii Bavareze din München sub bagheta lui Franz Welser-Möst și Recviem de Brahms sub bagheta lui Zubin Mehta la Teatrul Scala din Milano.

Recitalist de renume, Simon apare în mod regulat în săli de recital importante la nivel internațional precum Wigmore Hall, Palau de les Arts din Valencia, Teatro alla Scala, La Monnaie, Konzerthaus și Musikverein din Viena, Opernhaus din Zurich și multe altele. Simon se bucură, de asemenea, de o muncă concertistică extinsă și a cântat sub bagheta multor dirijori de frunte din lume, apărând alături de Orchestra de Cameră a Europei, Orchestrele Simfonice din Birmingham și Londra, Orchestra Philarmonia și Orchestra din Cleveland, precum și Orchestrele Filarmonice din Cehia, Viena și Berlin.

Discografia extinsă a lui Simon include un disc cu Lieder de Schumann, cu Graham Johnson, și patru discuri de recital cu Malcolm Martineau – Schubert, Strauss, Brahms și un disc cu piese englezești, Songs of War, care a câștigat Premiul vocal solo la premiile Gramophone din 2012. De asemenea, a înregistrat Recviem de război de Britten cu Orchestra Simfonică din Londra sub bagheta lui Noseda, Elijah de Mendelssohn sub McCreesh, Des Knaben Wunderhorn sub Rattle, rolul principal în Macbeth sub Gardner, rolul principal în Don Giovanni sub Abbado, Carmina Burana sub Thielemann, Marcello La Bohème sub Chailly, rolul principal în Billy Budd sub Hickox, Papageno în Flautul fermecat sub Mackerras, Contele Almaviva în Le Nozze di Figaro, câștigătoare a premiului Grammy, sub Jacobs, și Prospero în The Tempest de Adès, care a câștigat cea mai bună înregistrare de operă (Grammy Awards 2013) și Music DVD Recording of the Year (Echo Klassik Awards 2014).

Simon a primit titlul de Commander of the Order of the British Empire (CBE) în 2003 și i-a fost acordat rangul de cavaler în onorarea aniversării reginei în iunie 2018. În 2017, a primit titlul de Kammersänger în Austria la Opera de Stat din Viena. A câștigat Premiul Olivier în 2006 pentru realizări remarcabile în operă și în 2007 a primit premiul ECHO Klassik pentru Interpretul Anului – categoria masculină.